x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Plângere împotriva lui Obama, din cauza programului NSA

Plângere împotriva lui Obama, din cauza programului NSA

13 Feb 2014   •   11:00
Plângere împotriva lui Obama, din cauza programului NSA

 Un viitor candidat la Casa Albă în 2016, senatorul republican Rand Paul, a depus miercuri o plângere în nume colectiv împotriva președintelui american Barack Obama, din cauza programului de supraveghere al comunicațiilor realizat de Agenția de Securitate Națională (NSA), relatează AFP.

”Există un număr foarte mare și în creștere de proteste în țară din partea oamenilor indignați de faptul că (NSA) le monitorizează comunicațiile fără un mandat de la un judecător și fără ca împotriva lor să existe vreo suspiciune”, a declarat Rand Paul în fața unui tribunal federal din Washington.
O astfel de acțiune în justiție, din partea unei personalități cu notorietatea lui Rand Paul, este rară. Cu toate acestea, nu se știe dacă această acțiune este considerată valabilă de către justiție, și, în plus, dacă va ajunge la Curtea Supremă, așa cum speră alesul american.

Rand Paul este unul dintre congresmenii cei mai critici față de diferitele programe de supraveghere electronică ale Agenției de Securitate Națională, după dezvăluirile făcute de Edward Snowden.
Acțiunea sa în justiție, semnată și de activistul Tea Party Matt Kibbe de la Freedomworks, a fost făcută în numele tuturor celor care „sunt sau au fost clienți, utilizatori sau abonați ai unui serviciu de telefonie din Statele Unite din 2006”, în teorie, sute de milioane de persoane, se menționează în plângere.
Programul vizat este cel al colectării de metadate ale tuturor apelurilor telefonice efectuate în Statele Unite: numărul apelat, durata și ora apelurilor, însă nu și înregistrarea conversațiilor. The Wall Street Journal și Washington Post au descoperit că NSA era în prezent capabilă să stocheze datele a doar 30% dintre apeluri.

×
Subiecte în articol: barack obama nsa edward snowden