x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe POLITICA EXTERNĂ A SUA / Hillary Clinton promite o diplomaţie inteligentă

POLITICA EXTERNĂ A SUA / Hillary Clinton promite o diplomaţie inteligentă

de Mihaela Matachita    |    14 Ian 2009   •   00:00

Hillary Clinton a pledat, în cadrul audierilor din Senat pentru confirmarea sa ca secretar de stat al SUA, în favoarea unei diplomaţii inteligente, angajându-se să aprofundeze relaţiile transatlantice, să coopereze cu Rusia, să amelioreze relaţiile cu China, să deschidă dialogul cu Iranul. 



Nominalizată de preşedintele ales, Barack Obama, la conducerea diplomaţiei, Hillary Clinton (61 de ani) s-a angajat ieri, în cursul audierilor din comisia pentru Afaceri Externe din Senat, să aducă o schimbare în politica externă a SUA, lansând diplomaţia unei puteri inteligente (smart power), după cei opt ani de tensiuni din timpul administraţiei Bush. "America nu poate rezolva singură problemele cele mai presante ale lumii şi lumea nu le poate rezolva fără America", a spus ea, delimitându-se de "unilateralismul" din timpul preşedinţiei lui George W. Bush. Diplomaţia de "smart   power" face apel la toate instrumentele de influenţă ale statului dincolo de diplomaţia tradiţională sau cea de forţă. Senatoarea de New York s-a angajat să întărească puterea SUA, slăbită de două conflicte simultane, Irakul şi Afganistanul, după atacurile suferite la 11 septembrie. "Politica externă trebuie să se bazeze pe unirea dintre principii şi pragmatism, nu pe o ideologie rigidă", a insistat Hillary Clinton, adăugând că politica externă trebuie să se bazeze totodată "pe fapte şi dovezi, nu pe emoţii sau prejudecăţi".

CEI MAI SIGURI ALIAŢI

Ea a promis să aprofundeze relaţiile transatlantice, citând Franţa, Germania, Marea Britanie şi noile democraţii din Est. Dezacordurile sunt inevitabile, dar nu avem aliaţi mai siguri, a precizat ea. Hillary Clinton  a declarat că noua administraţie urmăreşte "relaţii de cooperare cu Rusia în chestiunile de importanţă strategică, dar va apăra valorile americane şi normele internaţionale".

Ea a afirmat că îmbunătăţirea relaţiilor chino-americane nu trebuie să fie un efort cu sens unic, că administraţia Obama va depune "toate eforturile posibile" pentru un acord de pace între Israel şi palestinieni, că va încerca să deschidă dialogul cu Iranul pentru ca acesta să renunţe la programul nuclear.

×
Subiecte în articol: externe hillary clinton