x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul britanic, somat să dea explicații

Premierul britanic, somat să dea explicații

06 Apr 2016   •   09:40
Premierul britanic, somat să dea explicații
Sursa foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Premierul britanic, David Cameron, a fost somat, ieri, să dea explicații asupra averii familiei, numele tatălui său, Ian, fiind menționat în scandalul de fraudă fiscală "Panama Papers", care a izbucnit la sfârșitul săptămânii trecute.


Potrivit BBC și publicației "The Guardian" - membri ai Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), care se află în posesia documentelor -, Ian Cameron conducea un fond de investiții cu sediul în Bahamas, Blairmore Holding, ale cărui profituri s-au sustras fiscului britanic vreme de 30 de ani, prin intermediul unei scheme financiare derulate cu ajutorul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca. Întrebat dacă averea actuală a familiei este în continuare plasată în acest fond offshore, Cameron s-a rezumat să răspundă, prin vocea unui purtător de cuvânt, că este vorba despre "o afacere privată". El a dat același răspuns în 2012, atunci când au apărut primele informații în legătură cu plasamentele offshore ale tatălui său, Ian, decedat în 2010. Conform BBC, o altă sursă guvernamentală a dat însă asigurări că "premierul nu deține nicio acțiune într-un fond offshore".


Scandalul s-a declanșat într-un moment delicat pentru David Cameron. Premierul, care pledează cu regularitate pentru transparență și combaterea corupției, trebuie să prezideze luna viitoare, la Londra, un summit anticorupție. Între timp, liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, i-a cerut premierului Cameron să nu mai evite acest subiect și să acționeze împotriva evaziunii fiscale.

 

×