Postul de Radio România Actualităţi a intrat în legătură cu părintele Alexandru Nicodim, aflat în Japonia, în Chiba, la aproximativ 100 de kilometri de epicentrul seismului. Părintele a spus că i-a fost foarte greu să ia legătuta cu comunităţile de români din zona cea mai afectată de cutremur şi că ţine legătuta cu Ambasada României în încercarea de a afla mai multe informaţii. "Aici, la noi a fost în jur de 6 pe scara Richter. Suntem însă foarte îngrijoraţi. A fost oprit totul, telefonia nu merge în zona cea mai afectată şi noi încercăm să dăm de cei care sunt acolo. Au fost foarte multe replici, să ştiţi. De durat, a durat undeva în jur de un minut, dar mai apoi au fost foarte, foarte multe replici şi dincolo de gradul 6 pe scara Richter. Stăteai în picioare foarte, foarte greu. Foarte greu”, a spus părintele.
Despre asistenţa de urgenţă, el a declarat că în oraşul unde locuieşte nu au venit încă forţe de intervenţie dar a precizat că "aici unde suntem noi este bine. Să vedem zilele următoare şi în măsura în care se poate vom încerca să acordăm asistenţa spirituală şi materială, dacă este nevoie, celor care sunt în zonele afectate. Rămâne să intrăm în contact cu cei care au fost afectaţi şi mai apoi vom decide ce-i de făcut”.
Despre reacţia japonezilor la acest dezastru, preotul român a spus că aceştia sunt foarte pregătiţi să reacţioneze în caz de seism, chiar dacă puţini au trecut vreodată printr-o încercare atât de grea. "Există programe de pregătire a populaţei care se desfăşoară în fiecare an şi sunt exerciţii în care sunt antrenaţi. Aici mai fiecare familie are un stoc de alimente sau de lucruri pe care să poată pune mâna timp de trei zile. Asta este practica de aici. Timp de trei zile după un cutremur devastator de obicei nu se poate cumpăra, nu se poate face nimic şi atunci e bine ca să ai în casă. Şi majoritatea japonezilor sunt pregătiţi pentru a înfrunta un cutremur”.