Publicaţiile The Independent şi Standard scriu despre “haosul” din faţa secţiilor de votare de la Londra, unde, ca măsură de precauţie, a fost chemată poliţia după ce românii care nu au reuşit să voteze au rămas în faţa secţiilor şi după închiderea urnelor. Mii de români au stat şi câte zece ore la coadă la secţiile de votare de la Institutul Cultural Român din Londra şi la consulat, iar circa 2.000 dintre ei nu apucat să-şi exercite dreptul la vot, notează publicaţia online Standard.
Premierul social-democrat Victor Ponta a recunoscut duminică seara victoria contracandidatului său de dreapta, liberalul Klaus Iohannis, după o cursă prezidenţială extrem de strânsă, scrie The Guardian.
Reuters citează declaraţii ale unor analişti care au apreciat că o victorie a lui Ponta ar fi ajutat ca România să devină o naţiune mai stabilă, cu principalele pârghii ale puterii concentrate într-un singur bloc. Prin contrast, victoria lui Iohannis ar putea atrage după sine noi tensiuni politice într-unul dintre cele mai sărace state ale Europei, în condiţiile în care Iohannis, la fel ca şi Băsescu, se confruntă cu o majoritate parlamentară ostilă.
Cotidianul francez Liberation îi face un portret lui Iohannis, găsind că are surâsul irezistibil al lui John Kennedy, însă este departe de a avea carisma acestuia. “Klaus Iohannis vorbeşte lent, îşi arată cu greu emoţiile şi nici nu se simte în largul lui în faţa camerelor de luat vederi. Personalitatea sa taciturnă nu l-a împiedicat totuşi să câştige, spre surpriza generală, prezidenţialele de duminică, premierul social-democrat Victor Ponta suferind o usturătoare înfrângere”, scrie Liberation despre acest “personaj atipic”.
Cotidianul The Telegraph spune că Ponta avea în spate o maşinărie de partid puternică, dar că toate previziunile au fost greşite, Klaus Iohannis reuşind o revenire spectaculoasă.
Ziarul regional francez Ouest France titrează că Iohannis este complet atipic pentru mediul politic românesc: face parte din minoritatea germană şi este protestant, într-o ţară în care 90% din populaţie este ortodoxă. Deşi a fost atacat de oponenţi, care au insistat că este un român fals, Klaus Iohannis a reuşit să producă surpriza.
Jurnaliştii germani de la Suddeutsche Zeitung scriu că promisiunea lui Iohannis de a aduce România “la normalitate” prin muncă, de a o scoate din mizerie şi de a lupta contra corupţiei a fost cea care a dat o netă supremaţie “candidatului cel mai sobru (Iohannis) în faţa populistului telegenic (Ponta)”.
La Vanguardia: “Vor exista consecinţe în relaţiile României cu marile puteri”
“Victoria lui Iohannis este un fapt incontestabil şi cu o enormă semnificaţie politică, iar consecinţele succesului său sunt greu de anticipat în acest moment, ele urmând să se contureze pe măsură ce se va calma tensiunea electorală”, notează, într-o foarte interesantă analiză, publicaţia La Vanguardia, care remarcă faptul că această victorie este ştirea zilei în presa germană online. “Germania este primul investitor în România, iar alegerea lui Iohannis ar putea consolida această poziţie”, continuă la Vanguardia, care consideră că vor exista consecinţe importante şi în relaţiile României cu marile puteri, respectiv SUA, Rusia şi China. Sursa citată apreciază că “succesul lui Iohannis este rezultatul dorinţei multor români de a vedea un german la conducerea ţării, întrucât ei consideră că familia regală română, ce are de asemenea origini germane, a jucat un rol important în modernizarea ţării”.
“Ponta şi-a recunoscut înfrângerea”
La Vanguardia remarcă de asemenea că Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe Iohannis, premierul român admiţând totodată că “poporul are întotdeauna dreptate”, iar acest gest îl onorează. Însă pe Iohannis îl aşteaptă o misiune dificilă şi el va avea de înfruntat multe dificultăţi dacă va dori să transforme radical România, avertizează publicaţia spaniolă, care constată şi maturitatea de care a dat dovadă poporul român, care a ales un preşedinte puţin vorbăreţ, sas şi de confesiune luterană, fapt care, în opinia ziarului La Vanguardia, reprezintă pentru România un mare pas către propria sa unificare internă. A sosit momentul ca românii să-şi ia în mâini propriul destin drept cetăţeni de prim rang ai Uniunii Europene şi să ocupe în cadrul acesteia locul pe care-l merită, conchide publicaţia spaniolă.
Presa britanică a evidenţiat problemele de la secţiile de votare din străinătate. Astfel, parlamentarul britanic Mike Hancock, ales în Portsmouth, a declarat pentru Mirror că ambasada României la Londra l-a contactat pentru organizarea unei secţii de votare în acest oraş amplasat într-o zonă centrală pentru românii din sudul Marii Britanii. Hancock menţionează că la primul tur în această secţie de votare totul a decurs normal, au fost cozi, dar nu s-a întâmplat nimic “dramatic”. Parlamentarul britanic s-a arătat în acelaşi timp impresionat că un număr atât de mare de români au venit să voteze şi mărturiseşte că s-ar bucura dacă şi la alegerile interne din Marea Britanie ar vedea o asemenea prezenţă la vot.
Citește pe Antena3.ro