x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedinte liniştit pentru Uniunea Europeană

Preşedinte liniştit pentru Uniunea Europeană

06 Iul 2009   •   00:00
Preşedinte liniştit pentru Uniunea Europeană

Despre Reinfeldt duşmanii săi politici spun: "Este o odraslă a dreptei care vorbeşte şi gândeşte ca un social-democrat". S-ar putea. În orice caz, este vorba de un lider care a îngropat două decenii de gândire unică social-democrată. Fredrik Reinfeldt s-a născut la Österhaninge, zonă rezidenţială la Stockholm, la 4 august 1965. Este economist, este căsătorit cu Filippa Holmberg şi are trei copii. În 1983, la 18 ani, Reinfeldt a aderat la Liga Moderată a Tineretului. Această opţiune timpurie pentru Partidul Moderat, al său dintotdeauna, pare să fi fost providenţială, potrivit ABC.



Şi aceasta pentru că de-a lungul vieţii a obţinut ceva ce părea imposibil: să reuneasca dreapta într-un program comun şi să convingă stânga, verzii şi social-democraţia că, împreună, fără ciocniri frontale nenecesare, pot construi o Suedie mai bună, să prezerveze atât de admiratul "model suedez" şi să menţină o economie puternică. Este de aşteptat că reţetele sale să fie aplicate şi Uniunii Europene pe care o prezidează semestrul acesta.

Fredrik, cum îi place scurt să i se spună, este la 43 de ani imaginea modernă a unei Suedii democratice. Vaccinat împotriva criticilor stângii, admirat de ai lui şi lăsându-se îndrăgit de social-democraţie, Reinfeldt a devenit liderul absolut al regatului, la fel cum a fost la vremea respectivă şi regretatul Olof Palme, fostul premier asasinat.

Cu o privire directă care nu are nimic de ascuns, vocea hotărâtă şi maniere care impun respect, este capabil să convingă pe oricine. Fredrik este prototipul suedezului perfect: autodisciplinat, amabil, muncitor neobosit, atent cu prietenii, tată grijuliu, iubitor de familie, dedicat treburilor gospodăreşti şi mare amator de fotbal şi baschet.

Reinfeldt este însă şi un conservator cu idei progresiste, capabil să vorbească cu muncitorii pe limba lor, dar şi cu docţii în latină. Pentru lidera opoziţiei, Mona Sahlin, "Reinfeldt este o odraslă a dreptei care vorbeşte şi gândeşte ca un social-democrat". La 12 ani de la scurtul guvern al conservatorului Carl Bildt (a fost prim-ministru din 1991 până în 1994), azi ministru de externe, Suedia a trăit excepţionalul final al social-democraţiei ca putere politică.

Nicio democraţie nu a avut un partid atât de dominant ca Partidul Social-democrat şi niciun alt partid nu se poate lăuda cu un electorat atât de stabil şi cu un exerciţiu atât de îndelungat al puterii. Între 1932 y 1976, Suedia a fost guvernată neîntrerupt de şefi de guvern social-democraţi. La ultimele alegeri din 2006, Reinfeldt a rupt hegemonia social-democrată cu a sa Alianţă Suedeză formată din conservatori, democrat-creştini, liberali şi forţele de centru. A fost un succes electoral al unui lider creator despre care în Suedia se spune că aparţine "noii generaţii de polticieni".

De atunci, cetăţenii au asistat la căderea, una după alta, a fief-urilor tradiţionale ale partidului trandafirului. Au fost reduse impozitele şi s-a privatizat un număr mare de companii, institute, edificii şi spitale publice. Azi în plină euforie europeană, când criza economică îşi extinde umbra asupra regatului, Reinfeldt, care luptă împotriva şomajului care a crescut de la 6 la 9 la sută, se gândeşte să convoace un referendum pentru integrarea Suediei în Uniunea Monetară Europeană şi să strângă astfel mai mult legăturile comunitare.

×
Subiecte în articol: externe