x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Cehiei denunţă 'insolenţa' Moscovei cu privire la evenimentele din 1968

Președintele Cehiei denunţă 'insolenţa' Moscovei cu privire la evenimentele din 1968

28 Dec 2019   •   20:00
Președintele Cehiei denunţă 'insolenţa' Moscovei cu privire la evenimentele din 1968

Preşedintele ceh Milos Zeman a denunţat 'insolenţa' Moscovei de a protesta împotriva deciziei Pragăi de a proclama data de 21 august, când în 1968 a avut loc invazia sovietică asupra Cehoslovaciei, ca 'zi de comemorare a victimelor', transmite AFP.

Declaraţia de vineri a lui Zeman a surprins, acest politician de stânga fiind mai degrabă cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse.

La începutul lunii, deputaţii cehi au adoptat un proiect de lege prin care 21 august devine 'zi de comemorare a victimelor invaziei şi ale ocupaţiei subsecvente de către forţele Tratatului de la Varşovia'.

Legea a fost promulgată de preşedintele Zeman la 13 decembrie.

Cinci zile mai târziu, Ministerul de Externe de la Moscova şi-a exprimat 'marea decepţie', notând că legea 'nu va contribui deloc la succesul cooperării bilaterale'.

Potrivit ministerului rus, legea contravine unui acord de cooperare din 1993 care clama 'o voinţă de a trage o linie peste trecutul totalitar legat de folosirea inacceptabilă a forţei împotriva Cehoslovaciei în 1968'.

Într-un interviu publicat vineri pe site-ul preşedinţiei, Zeman a calificat comentariile Moscovei drept 'o insolenţă absolută'.

'În urmă cu ceva timp, am acceptat invitaţia preşedintelui (Vladimir) Putin la cea de-a 75-a aniversare (în 2020) a victoriei în Al Doilea Război Mondial. Acum, mă întreb dacă trebuie să merg', a afirmat Zeman, care a asistat în trecut la defilări militare la Moscova.

'Pot să mă duc şi să le spun ruşilor: şi dacă aţi vrea să întoarceţi pagina şi să încetaţi să amintiţi de această aniversare?' la rândul vostru, a insistat el.

Zeman a intrat în Partidul Comunist din Cehoslovacia în 1968 şi a fost dat afară doi ani mai târziu pentru că a dezaprobat ocupaţia sovietică.

Praga şi Moscova au avut recent un schimb de critici după ce un cartier al capitalei cehe a decis să înlăture statuia mareşalului sovietic Ivan Konev, considerat de ruşi un erou al celui de-al Doilea Război Mondial.

Un alt incident a fost declanşat de decizia unui alt cartier din Praga de a construi un memorial omagial pentru aşa-numita 'armată Vlasov', compusă din soldaţi ruşi care au luptat , o vreme alături de germani, după care s-au întors împotriva acestora în ultimele zile ale războiului şi au ajutat la eliberarea Pragăi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cehia Moscova 1968