x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele srilankez laudă războiul antidrog al lui Duterte

Președintele srilankez laudă războiul antidrog al lui Duterte

16 Ian 2019   •   17:11
Președintele srilankez laudă războiul antidrog al lui Duterte

Preşedintele srilankez Maithripala Sirisena, care se află în vizită de stat în Filipine, a lăudat războiul împotriva drogurilor declanşat de omologul său filipinez Rodrigo Duterte, afirmând că este "un exemplu pentru întreaga lume", informează miercuri dpa. 

Cei doi preşedinţi au susţinut că aceste campanii dure împotriva drogurilor pot aduce mai multă stabilitate naţiunilor lor. 

"Am recunoscut amândoi că proliferarea drogurilor ilegale constituie o ameninţare la adresa naţiunilor şi popoarelor noastre şi pentru însăşi structura societăţilor noastre în dezvoltare", a declarat Duterte în timpul conferinţei de presă comune. 

Potrivit lui Duterte, Filipine şi Sri Lanka se confruntă cu provocări comune, au interese comune şi "sunt unite în dorinţa de a oferi mai multă pace, progres şi prosperitate popoarelor" lor. 

"Războiul împotriva criminalităţii şi drogurilor dus de dumneavoastră este un exemplu pentru întreaga lume şi pentru mine personal", a declarat Sirisena în timpul dineului oficial găzduit de Duterte. "Ameninţarea drogurilor este în creştere în ţara mea şi cred că noi ar trebui să urmăm paşii dumneavoastră pentru a controla acest pericol", a adăugat el. 

Războiul lui Duterte împotriva drogurilor a ucis 5.050 de traficanţi şi dependenţi de droguri, potrivit autorităţilor filipineze, şi este criticat de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi de unii lideri mondiali. Curtea Penală Internaţională a declanşat o investigaţie preliminară asupra acestui război împotriva drogurilor al lui Duterte, în baza unor acuzaţii de crime împotriva umanităţii. 

Sirisena a mai declarat anterior că filipinezii au depăşit cu succes problema drogurilor. El şi-a exprimat susţinerea pentru pedeapsa capitală şi desfăşurarea armatei pentru combaterea traficului ilegal de droguri în ţara sa. 

Cei doi lideri au discutat de asemenea despre întărirea cooperării dintre ţările lor în domeniile comerţului, agriculturii, turismului, educaţiei şi apărării.

AGERPRES

×