x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste de amploare ale extremei drepte pe străzile Europei

Proteste de amploare ale extremei drepte pe străzile Europei

11 Ian 2016   •   11:09
Proteste de amploare ale extremei drepte pe străzile Europei
Sursa foto: ROLAND WEIHRAUCH/EPA

Mii de protestatari au ieșit în stradă în ultimele zile pe străzile orașelor din Germania și Belgia pentru a demonstra împotriva „islamizării Europei și a abuzului de drept de azil".

Forțele de ordine din orașul german Koln au fost nevoite să intervină sâmbătă cu tunuri de apă pentru a dispersa un protest antiimigraţie organizat de către mișcarea antiislamică Pegida.

Aproximativ 450 de simpatizanți ai mișcării radicale au ieșit în stradă în urma agresiunilor sexuale care au vizat sute de femei în noaptea de Revelion, care ar fi fost comise de bărbaţi ce păreau să fie imigranţi nord-africani sau arabi.

Potrivit AFP, forțele de ordine din Koln au început să disperseze mitingul extremei drepte după ce sticle și petarde au fost aruncate spre oficiali. Deutsche Welle precizează că tunurile de apă au fost folosite după izbucnirea confruntărilor între membrii grupării Pegida și un grup de contramanifestanți. Poliția germană a precizat că aproximativ o jumătate dintre cele 1.700 de persoane care au participat la mitingul de sâmbătă au fost implicate in violente. De cealaltă parte, Pegida sustine ca 3.000 de simpatizanti ai sai au participat la mitingul comun cu mișcarea extremistă Pro Koln. Unii manifestanți au afișat pancarte în care cereau demisia cancelarului german Angela Merkel.

Și belgienii sunt nemulțumiți
Manifestații similare au avut loc și în Belgia, la Anvers. Peste 300 de simpatizanți ai filialei flamande a mișcării antiislamice Pegida au manifestat sâmbătă pe străzile orașului. Unii dintre ei au arborat o pancartă pe care scria „Mohammed not welcome” (n.r. - „Mohammed nu este binevenit” ), cu o caricatură a Profetului, fondator al islamului.

La miting a participat și cunoscutul politician Vlaams Belang, reprezentantul principalului partid de extremă dreapta flamand, precum și germanul Lutz Bachmann, fondatorul mișcării Pegida - „Patrioții europeni împotriva islamizării Occidentului”. Mișcarea a fost creată în toamna anului 2014 la Dresda și promovează un discurs antiimigrație și antiislam. O parte dintre membrii mșicării au fost anchetați în trecut de poliție pentru acte de violențe împotriva imigranților.

Autoritățile germane au anunțat că bărbatul care a atacat joi o secție de poliție din Paris a locuit la un moment dat într-un centru pentru refugiați din Germania. Încă nu este clar dacă bărbatul a ajuns în Germania cu valul de imigranți din 2015 și nu se cunoaște nici originea sa, deocamdată mergându-se pe variantele marocan, tunisian sau sirian. Practic, suspectul s-a „sinucis” cu mâna poliției, fiind împușcat în timp ce purta ceva care semăna cu o vestă de kamikaze și striga „Allahu Akbar!”, agitând un satâr.
foto: EPA
Merkel a devenit un pericol pentru țara noastră, Merkel trebuie să plece. un purtător de cuvânt al mișcării Pegida, citat de AFP
 

×