Organizată pe internet, “Ziua fără scanere corporale” sau “National Opt Out Day” face apel către călători să ceară să fie percheziţionaţi manual înainte de a urca în avion, mai degrabă decât să treacă prin scanerele corporale, care relevă în totalitate trăsăturile anatomice.
Aceste percheziţii manuale consolidate necesită mai mult timp decât cele şase secunde necesare la trecerea printr-un scaner corporal. Această formă de protest ar putea transforma într-un coşmar aşteptarea la coadă pe aeroporturi, la plecare, pentru Ziua Recunoştinţei, cel mai aglomerat sfârşit de săptămână din an pe aeroporturi, în gări şi pe drumuri.
“Îmi pare rău pentru cei care vor întârzia din cauza acestor acţiuni de protest”, a declarat John Pistole, şeful Agenţiei pentru Securitatea Transporturilor, TSA, pentru postul de televiziune CBS News.
În contextul în care TSA afirmă că “evaluează operaţiunile sale de securitate” pentru găsirea unui echilibru just între protecţia vieţii private şi securitate, Pistole a reiterat necesitatea măsurilor consolidate, cu scopul detectării ameninţărilor.
Aceste măsuri consolidate au fost introduse după mai multe alerte şi atentate eşuate, precum cel din ziua de Crăciun, în 2009, când un tânăr nigerian a încercat să detoneze un avion către Statele Unite, disimulând explozivi în lenjeria intimă.
Înainte de acest sfârşit de săptămână, presa a scris mult pe tema acestei polemici.
Imagini cu copii percheziţionaţi şi dezbrăcaţi înainte de îmbarcare, palpări interminabile din partea agenţilor de securitate, declaraţii ale unor călători, cărora le-au fost scoase protezele mamare, toate acestea alimentau controversa.
Thomas Sawyer, în vârstă de 61 de ani, care s-a vindecat de un cancer la prostată, a declarat că o percheziţie a unui agent TSA s-a încheiat cu spargerea pungii de urină din buzunar.
“Am fost foarte jenat şi terorizat că răspândeam acest miros în jurul meu”, a declarat el pentru postul de televiziune ABC.
TSA şi administraţia Obama au încercat să atenueze reacţia opiniei publice, insistând asupra importanţei măsurilor de securitate.
“Aceste metode au fost introduse pentru a-i prinde pe cei care vor să vă facă rău. Ele evoluează în mod constant”, a declarat Bill Burton, un purtător de cuvânt al Casei Albe, marţi.
Un nou sondaj Washington Post/ABC News arată că părerile sunt împărţite. Aproximativ 64% dintre cei chestionaţi se declară în favoarea scanerelor corporale, dar 50% apreciază că percheziţiile manuale consolidate “merg prea departe”.
În schimb, alţii se bucură, potrivit site-ului de comentarii creat pe Facebook de asociaţia profesională US Travel Association. “Tocmai am fost pipăit. Este genial!”, comentează un călător. (Mediafax)