x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste un milion de participanţi la protestele din Franţa. Marine Le Pen: Este "un semnal puternic"

Peste un milion de participanţi la protestele din Franţa. Marine Le Pen: Este "un semnal puternic"

de Redacția Jurnalul    |    23 Mar 2023   •   21:25
Peste un milion de participanţi la protestele din Franţa. Marine Le Pen: Este "un semnal puternic"
Sursa foto: Hepta

UPDATE: Peste un milion de oameni au participat la protestele desfăşurate joi în Franţa, inclusiv aproape 120.000 la Paris, anunţă autorităţile, în timp ce sindicatele susţin că au fost peste 3,5 milioane de participanţi, Marine Le Pen, unul dintre liderii opoziţiei, observând "un semnal puternic".

Ministerul francez de Interne a anunţat joi seară că la protestele faţă de reforma pensiilor au participat 1,089 milioane de oameni, inclusiv 119.000 la Paris. Este un record al mobilizării în capitala Franţei de la începerea mişcării de contestare a planului de creştere a vârstei de pensionare.

În schimb, Confederaţia Generală a Muncii (CGT) a estimat că la cele aproximativ 240 de acţiuni de protest de joi au participat 3,5 milioane de oameni, inclusiv 800.000 la Paris, potrivit postului BFMTV.

Cel puţin 33 de protestatari au fost reţinuţi la Paris după violenţe cu forţele de ordine, iar numeroase faţade de magazine au fost devastate, potrivit cotidianului Le Monde. Două magazine au fost incendiate.

În Marsilia, s-au adunat aproximativ 280.000 de protestatari, iar în Montpellier, aproximativ 40.000, potrivit sindicatelor. În Nantes, manifestanţii au pătruns în sediul unui tribunal administrativ. În oraşele Rennes, Bordeaux, Toulouse şi Lille, forţele de ordine au utilizat tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor violenţi.

Preşedintele Emmanuel Macron, care şi-a atras critici dure din partea opoziţiei şi a sindicatelor pentru că a susţinut că "mulţimea nu are legitimitate", vrea implementarea planului de reformare a sistemului pensiilor până la sfârşitul acestui an. Guvernul Elisabeth Borne a adoptat planul controversat de reformare a sistemului pensiilor prin asumarea răspunderii, evitând votul Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului. Două moţiuni de cenzură depuse de opoziţie au fost respinse. Opoziţia insistă pentru demisia Guvernului Elisabeth Borne, susţinând că nu mai are legitimitate, dat fiind că una dintre moţiuni a fost respinsă la limită. Opoziţia va contesta reforma pensiilor la Consiliul Constituţional.

"Mobilizarea foarte puternică de astăzi, mai ales în oraşele de dimensiuni medii, este un semnal puternic care confirmă opoziţia masivă a francezilor faţă de reforma pensiilor. Emmanuel Macron nu mai poate guverna singur, trebuie să revină la popor", a afirmat joi seară Marine Le Pen, unul dintre liderii formaţiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (opoziţie).

Principalele centrale sindicale din Franţa au anunţat că intenţionează să organizeze noi proteste pe 28 martie.

 

Știre inițială: Confruntări între manifestanţi şi agenţii forţelor de ordine au avut loc joi în Paris şi în alte oraşe din Franţa, în cursul protestelor faţă de controversatul plan de creştere a vârstei de pensionare, aprobat prin asumarea răspunderii Guvernului.

În Paris, au avut loc confruntări în Piaţa Republicii, iar forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene. Aproximativ 200 de persoane au fost controlate de agenţii forţelor de ordine, pentru prevenirea violenţelor. Cel puţin cinci demonstranţi au fost reţinuţi, potrivit postului BFMTV.

Angajaţii rafinăriilor TotalEnergies din Normandia se opun activ acţiunilor de rechiziţionare a instalaţiilor, decise de Guvern în contextul grevelor frecvente.

Şi în oraşele Nantes şi Bordeaux au avut loc confruntări între protestatari şi forţele de ordine. În Bordeaux sunt aproximativ 18.000 de manifestanţi, conform autorităţilor, deşi sindicatele au raportat circa 50.000 de oameni. Unele grupuri au atacat forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene, potrivit cotidianului Le Monde. Au fost raportate violenţe şi în oraşele Rennes şi Lorient.

În total, în Franţa au loc 240 de proteste faţă de legea pensiilor, cu participarea a 600.000-800.000 de persoane.

Preşedintele Emmanuel Macron, care şi-a atras critici dure din partea opoziţiei şi a sindicatelor pentru că a susţinut că "mulţimea nu are legitimitate", vrea implementarea planului de reformare a sistemului pensiilor până la sfârşitul acestui an.

Guvernul Elisabeth Borne a adoptat planul controversat de reformare a sistemului pensiilor prin asumarea răspunderii, evitând votul Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului. Două moţiuni de cenzură depuse de opoziţie au fost respinse. Opoziţia insistă pentru demisia Guvernului Elisabeth Borne, susţinând că nu mai are legitimitate, dat fiind că una dintre moţiuni a fost respinsă la limită. Opoziţia va contesta reforma pensiilor la Consiliul Constituţional.

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

La place de la Bastille et le bd Beaumarchais pleins à craquer pour la manifestation, à Paris

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron Franța