x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 1.000 de persoane, puse sub acuzare pentru crime de război pe teritoriul Ucrainei

Peste 1.000 de persoane, puse sub acuzare pentru crime de război pe teritoriul Ucrainei

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2022   •   09:20
 Peste 1.000 de persoane, puse sub acuzare pentru crime de război pe teritoriul Ucrainei

Peste 1.000 de persoane au fost puse oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei, a declarat primul adjunct al şefului Departamentului de investigaţie a Poliţiei Naţionale din Ucraina, Serhii Panteleev, pentru AGERPRES.

Autorităţile ucrainene au colectat suficiente probe şi au finalizat anchetele în cazul celor peste 1.000 de dosare de crime de război, comise de militari ruşi după declanşarea războiului, a afirmat Panteleev.

"Scopul Departamentului de investigaţii constă nu numai în a stabili crima, în a strânge probe, a examina cadavrele şi a face expertize. Rezultatul final trebuie să fie identificarea criminalului de război şi strângerea de probe pentru a-l putea acuza. Într-o scurtă perioadă de timp, după eliberarea teritoriilor ocupate, s-au strâns probe şi, împreună cu procurorii, am pus acuzaţie mai mult de 1.000 de criminali de război din Federaţia Rusă", a spus el.

Acesta a subliniat că, din totalul militarilor acuzaţi de crime de război, peste 100 se afla deja în custodia autorităţilor ucrainene. Oficialul Poliţiei Naţionale ucrainene precizează că persoanele puse oficial sub acuzare nu vor fi incluși în eventuale schimburi de prizonieri cu Federaţia Rusă.

Panteleev a mai precizat că faptele cele mai grave s-au produs pe teritoriile ocupate de armata rusă, însă în special în localităţi situate la nord-vest de Kiev, dar şi în regiunea Harkov.

"Agresorii vor primi cea mai grea pedeapsă. Dacă e să vorbim din punct de vedere juridic, aceste crime pe care le-au comis sau le comit acum nu au termen de prescripţie. Îi vom căuta şi, dacă nu vom reuşi să îi prindem, îi vor căuta copiii noştri şi alte generaţii. Pentru aceste crime este prevăzută pedeapsa maximă, închisoare pe viaţă", a mai spus anchetatorul.

Serhii Panteleev susţine că de crime de război sunt acuzaţi nu doar militarii care au săvârşit astfel fapte pe perioada ocupaţiei teritoriilor ucrainene, ci şi cei care de pe teritoriul Federaţiei Ruse sau din teritoriile ocupate lansează atacuri cu rachete asupra localităţile din Ucraina.

×
Subiecte în articol: crime de razboi ucraina