x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin ar putea pierde războiul din Ucraina – sugerează șeful armatei britanice

Putin ar putea pierde războiul din Ucraina – sugerează șeful armatei britanice

de Şerban Mihăilă    |    07 Mar 2022   •   16:25
Putin ar putea pierde războiul din Ucraina – sugerează șeful armatei britanice
Sursa foto: Agerpres

Forțele „decimate” ale lui Vladimir Putin ar putea pierde războiul din Ucraina, a sugerat șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, Sir Tony Radakin, în cea mai optimistă estimare de până acum asupra deznodământului invaziei din Ucraina. Amiralul Radakin a declarat pentru BBC că trupele rusești se află în stare de „dezordine”, iar invazia „nu decurge bine” pentru Moscova.

La începutul invaziei, în urmă cu mai puțin de două săptămâni, s-a presupus că intrarea tancurilor rusești în Kiev este o chestiune de numai câteva ore. Cu toate acestea, după o serie de greșeli strategice ale armatei lui Putin, combinate cu rezistența neașteptată a trupelor ucrainene pe câmpul de luptă, rezultatul campaniei militare declanșate de Moscova ar putea fi pus acum sub semnul întrebării.

Invazie cu sincope. Rusia suferă 

Întrebat la BBC dacă preluarea controlului asupra Ucrainei de către Rusia este „inevitabilă”, Radakin a răspuns: „Nu. Cred că asistăm la o invazie rusă care nu decurge bine”.

„Cred că asistăm, de asemenea, la o rezistență remarcabilă din partea Ucrainei, atât a forțelor sale armate, cât și a poporului său, și vedem unitatea întregului glob care acționează la unison, exercitând presiune asupra Rusiei”, a adăugat el. 

„Rusia suferă, Rusia este o putere izolată. Este mai puțin puternică decât era în urmă cu zece zile. Unele dintre elementele de conducere ale forțelor rusești au fost decimate de răspunsul ucrainean!”, a spus șeful armatei britanice.  

„Ați asistat, de asemenea, la eșecuri fundamentale în privința întreținerii echipamentului lor militar, precum și la defectarea acestuia. Rusia nu a mai operat la această scară de la cel de-Al Doilea Război Mondial, iar lucrul acesta este incredibil de complex și de dificil”, a mai precizat Sir Tony Radakin.

Comentariile liderului militar britanic au fost făcute după ce, în weekend, opt avioane rusești au fost doborâte în numai 24 de ore, iar Moscova, contrar propagandei sale militare tradiționale, a fost nevoită să recunoască că aproape 500 dintre militarii săi au fost uciși, deși se pare că numărul acestora este, în realitate, mult mai mare. 

Un alt exemplu stânjenitor pentru trupele lui Putin este blocarea convoiului format din sute de blindate și circa 15.000 de soldați, care a fost trimis de Kremlin pentru a înconjura și a cuceri Kievul. 

Scenariu sângeros

Pe de altă parte, amiralul britanic a declarat, tot pentru BBC, că se teme că violențele s-ar putea înrăutăți mult mai grav, deoarece tacticile Rusiei eșuează, iar Putin devine tot mai disperat.

Comentând una dintre cele mai sfâșietoare scene ale conflictului de până acum, când cel puțin opt civili care se refugiau din orașul Irpin, în apropiere de Kiev, au fost uciși în atacurile rusești, alături de valizele pe care le împachetaseră pentru a scăpa, Radakin a avertizat: „Cred că am văzut natura imprevizibilă a războiului. Acesta va fi sângeros. Este posibil să vedem Rusia intensificând violența. Vom vedea mai multe bombardamente fără discriminare, vom vedea mai multe violențe ridicole, cum a fost cea exercitată asupra populației ucrainene sau atacarea unei centrale nucleare!”

„Lumea trebuie să își mențină hotărârea de a continua să aplice presiunea asupra Rusiei, deoarece Putin este cel care poate pune capăt acestei situații!”.

Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie

×
Subiecte în articol: Ucraina vladimir putin