x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, în emisiunea lui Larry King: Rusia îşi va consolida forţele nucleare

Putin, în emisiunea lui Larry King: Rusia îşi va consolida forţele nucleare

02 Dec 2010   •   11:57
Putin, în emisiunea lui Larry King: Rusia îşi va consolida forţele nucleare

VIDEO - Rusia va fi nevoită să-şi consolideze forţele nucleare dacă noul Tratat START nu va fi ratificat de Statele Unite până la sfârşitul anului, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, într-un interviu acordat lui Larry King.

"Nu este alegerea noastră. Nu vrem să se întâmple aşa ceva. Dar aceasta nu este o ameninţare", a spus Putin. "Nu facem decât să spunem că la aşa ceva se aşteaptă toată lumea dacă nu ajungem la un acord privind un efort comun", a adăugat premierul rus.

Preşedinţii rus şi american au semnat noul tratat la 8 aprilie, la Praga, pentru a înlocui acordul anterior, care a expirat în decembrie 2009. Documentul nu poate intra în vigoare decât după ratificarea în cele două Camere ale Parlamentului rus şi în Senatul american.

Rusia a anunţat că va ratifica Tratatul dacă acesta este aprobat de Statele Unite, însă Partidul Republican american se opune ratificării, afirmând că aceasta riscă să slăbească apărarea antirachetă a SUA. Republicanii au obţinut o majoritate solidă în urma alegerilor din noiembrie, iar administraţia preşedintelui Barack Obama trebuie să încerce să obţină aprobarea până în ianuarie, când îşi vor prelua mandatele noii parlamentari americani.

Putin a afirmat că, în absenţa tratatului, Rusia va fi nevoită să se înarmeze împotriva noilor ameninţări reprezentate de planurile americane de instalare a unui sistem antirachetă în Europa.

"Ni s-a spus că trebuie să faceţi acest lucru pentru a vă apăra de, să spunem, ameninţarea nucleară iraniană (...) Dar acum nu există o astfel de ameninţare", a adăugat el.

"Vreau ca poporul american să audă asta. Sau cel puţin telespectatorii care se uită la  această emisiune. Nu noi ne mutăm rachete aproape de teritoriul vostru. Voi plănuiţi să vă masaţi rachetele în apropierea graniţei noastre", a declarat premierul Rusiei.

Răspunzând unei întrebări privind dezvăluirile făcute de WikiLeaks, conform cărora guvernul rus este "o oligarhie condusă de serviciile de securitate", Putin i-a sfătuit pe "colegii" americani să nu se amestece în "alegerile suverane ale poporului rus".

"Când vorbim cu prietenii americani şi le spunem că există probleme de sistem în această privinţă, ei ne spun «nu vă amestecaţi în afacerile noastre, avem tradiţia noastră şi vom continua în acest fel». Nu ne amestecăm (...). Dar le spun colegilor noştri «aş vrea să vă sfătuiesc, nu interferaţi nici voi cu alegerea suverană a poporului rus»", a adăugat el.

Putin a spus că va lua "o decizie concertată" cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, în legătură cu o eventuală candidatură la alegerile prezidenţiale din 2012. "Vom vedea. Încă mai este timp până la alegeri", a afirmat el, adăugând că afirmaţia din documentele WikiLeaks privind faptul că preşedintele şi premierul rus sunt un cuplu Batman-Robin avea ca scop "calomnierea unuia" dintre ei.

×
Subiecte în articol: video putin