x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin primește o nouă lovitură. Ucraina recuperează teritorii în regiunea pe care Rusia susține că a anexat-o

Putin primește o nouă lovitură. Ucraina recuperează teritorii în regiunea pe care Rusia susține că a anexat-o

06 Oct 2022   •   08:04
Putin primește o nouă lovitură. Ucraina recuperează teritorii în regiunea pe care Rusia susține că a anexat-o
Sursa foto: Hepta

Ucraina recuperează mai multe teritorii în regiunea pe care Rusia susține că a anexat-o. Zelenski spune că Novovoskresenske, Novohryhorivka și Petropavlivka, la nord-est de orașul Herson, au fost "eliberate".

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au recucerit mai multe așezări din Herson, una dintre regiunile sudice parțial ocupate de Rusia, pe care Moscova susține că le-a anexat.

În condițiile în care forțele rusești se retrag de pe liniile de front din sud și est, Zelenski a declarat miercuri seara târziu, într-o alocuțiune video, că Novovoskresenske, Novohryhorivka și Petropavlivka, la nord-est de orașul Herson, au fost "eliberate", potrivit Reuters.

Zelenski s-a adresat și forțelor pro-Moscova, spunându-le că au pierdut deja.

"Ucrainenii știu pentru ce luptă. Și din ce în ce mai mulți cetățeni ai Rusiei își dau seama că trebuie să moară doar pentru că o singură persoană nu vrea să pună capăt războiului", a spus el, cu referire la Putin.

Harta Moscovei din Ucraina pare să arate că zonele pe care Moscova le controlează se micșorează. O hartă a "noilor regiuni" publicată de agenția de știri de stat RIA a inclus întregul teritoriu al provinciilor ucrainene, dar unele părți au fost umbrite și etichetate ca fiind sub control militar ucrainean.

Armata ucraineană din sud a declarat că forțele sale au încheiat peste 350 de misiuni, au ucis cel puțin 58 de luptători ruși, au distrus nouă tancuri, 17 vehicule blindate și patru obuziere.

Reuters nu a putut verifica imediat acest raport.

La Națiunile Unite, Rusia face presiuni pentru un vot secret în loc de un vot public săptămâna viitoare, când Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, analizează dacă va condamna anexarea de către Rusia a orașelor Donețk și Luhansk, în est, și a orașelor Herson și Zaporojie, în sud, după organizarea de referendumuri în provincii.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri o lege pentru a încorpora cele patru regiuni în Rusia. Ucraina afirmă că nu va accepta niciodată o confiscare ilegală a teritoriului său prin forță. Kievul și Occidentul au declarat că referendumurile au fost voturi trucate, organizate sub amenințarea armelor.

Noua lege ar încorpora aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei în Rusia, echivalentul suprafeței Portugaliei, în cea mai mare anexare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Putin spune că dorește să asigure securitatea Rusiei și să protejeze vorbitorii de limbă rusă din Ucraina. Kievul acuză Moscova de o acaparare de teritoriu.

Măsura Rusiei de a anexa regiunile ridică posibilitatea unei escaladări a războiului. Putin și alți oficiali au declarat că ar putea folosi arme nucleare pentru a proteja teritoriul rusesc, inclusiv provinciile anexate.

Ucraina a declarat că nu se va lăsa influențată de nicio amenințare nucleară, iar Zelenski a spus că el și înalții săi oficiali militari s-au întâlnit pentru a discuta despre recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina