x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O rachetă rusească hipersonică a fost doborâtă în Ucraina. Radu Tudor: "A fost creată de Rusia pentru a ataca România"

O rachetă rusească hipersonică a fost doborâtă în Ucraina. Radu Tudor: "A fost creată de Rusia pentru a ataca România"

de Redacția Jurnalul    |    08 Mai 2023   •   14:30
O rachetă rusească hipersonică a fost doborâtă în Ucraina. Radu Tudor: "A fost creată de Rusia pentru a ataca România"
Sursa foto: Hepta

O rachetă hipersonică Kinjal a forțelor ruse a fost doborâtă de sistemul american Patriot Pac3.

"Specialistul militar rus Pavel Felgenhauer a subliniat, într-o excepțională analiză la momentul apariției rachetelor Kinjal, că acestea au fost create de Rusia pentru a ataca România, vizat fiind sistemul defensiv anti-rachetă de la Deveselu.

Prin amplasarea și operaționalizarea acelui sistem, SUA au realizat cea mai mare investiție militara după terminarea Războiului Rece în  Europa: peste 1,1 miliarde de dolari.

România este azi singurul stat de pe Flancul Estic al NATO ce are în dotare proprie două sisteme de rachete extrem de prețioase, testate în luptă: sistemele PATRIOT și HIMARS.

Eficiența acestor sisteme de producție americană împotriva invadatorilor ruși din Ucraina conferă certificarea deplină pentru apărarea aliată în România și pe Flancul Estic al NATO.

Aceste sisteme de rachete sunt cu atât mai prețioase, azi, pentru România și pentru toate statele NATO, cu cât:

  • găzduim pe teritoriul nostru o parte a sistemului BMD (de apărare împotriva rachetelor balistice) al NATO la Deveselu;
  • capacitate combat proven - dovedită în luptă - de reacție împotriva amenințărilor concrete ce vin de la Est;
  • exersăm zilnic cu aliații din NATO dislocați pe teritoriul nostru o capacitate de apărare extrem de eficientă, cu rachete VSHORAD, SHORAD (cu rază foarte scurtă și scurtă de acțiune) până la rachete balistice.

România trebuie sa-si îmbunătățească semnificativ situația rachetelor SHORAD si V-SHORAD, insuficiente ca număr și rază de acțiune în momentul de față. Pe distanțe intre 0 si 100 KM, România este azi relativ vulnerabilă.

Aliații din Grupul de Luptă al NATO compensează temporar cu sistemul MAMBA. Franța, națiunea-cadru a BG (grupul de luptă multinațional din România), compensează o vulnerabilitate de moment a apărării României.

Relevanța militară a evenimentului din Ucraina este una strategică.

Toate statele NATO din Flancul Estic vor trebui acum sa aibă un sistem de apărare complet, ce începe cu rachete SHORAD/V-SHORAD și ajunge până la sisteme HIMARS și PATRIOT.

Dar lista de așteptare pe linia de producție este de 3-5 ani, având in vedere cererea uriașă.

Site-ul BMD de la Deveselu, împreună cu celelalte componente din alte state NATO, acoperă toate cele 31 de state membre NATO și peste 1 miliard de oameni", arată, pe blogul său, analistul militar Radu Tudor.

Racheta Kh-47 a fost lansată de un avion MiG-31K din Federația Rusă și a fost doborâtă cu o rachetă lansată de sistemul Patriot.

Despre această rachetă, Moscova susținea că este imposibil de interceptat. 

×