Alertă la centrala nucleară de la Fukushima. Nivelul de radioactivitate al apei din reactorul numărul 2 a depăşit de 10 milioane de ori valoarea normală, anunţă NHK. "Încercăm să aflăm cauza, dar nu se mai poate lucra pentru că nivelul de radioactivitate este foarte mare", a declarat purtătorul de cuvant al Tepco. Personalul centralei a fost evacuat în această dimineaţă.
UPDATE 18:20 - Oficialii TEPCO, operatorul centralei Fukushima, au revenit asupra informaţiei furnizate la debutul zilei. Se pare că nivelul de radiocativitate nu a fost bine calculat şi şi-au cerut scuze. "Numărul nu este credibil. Ne pare foarte rău", a declarat Takashi Kurita, purtătorul de cuvânt al TEPCO, care a menţionat că nivelul de radioactivitate al apei din reactorul numărul 2 se menţine ridicat. El a mai spus că măsurătorile vor fi refăcute, însă nu se ştie când vor fi date publicităţii rezultatele.
Agenţia nucleară japoneză a anunţat, vineri, că miezul reactorului numărul 3 ar putea fi deteriorat. Potrivit Kyodo News, in miezul reactorului 3 de la Fukushima sunt 170 de tone de substanţe radioactive, iar echipele de intervenţii au oprit operaţiunile ca să măsoare nivelul de radiaţii.
"Este posibil ca incinta care conţine barele de combustibil în reactor sã fie avariată. Potrivit rezultatelor analizelor, credem că proprietatea de etanşeizare a atins un anumit nivel, dar există un risc mare ca reactorul să fi fost avariat", a declarat Hideyuki Nishiyama, purtătorul de cuvânt al Agenţiei japoneze pentru siguranţa nuclearã, citat de Kyodo News.
Citeşte şi Primele imagini din interiorul centralei Fukushima
Joi, Agenţia a anunţat că trei muncitori care lucrau la reactorul numărul 3 au fost iradiaţi. Doi dintre aceştia au ajuns la spital, fiind "expuşi la radiaţii puternice", a declarat Hidekuki Nishiyama, potrivit NHK.
Citeşte şi Norul radioactiv de la Fukushima, deasupra Suediei
Potrivit Agenţiei nucleare japoneze, radioactivitatea de la reactorul numărul 2 a atins cel mai înalt nivel de la începutul incidentului nuclear produs la centrala Fukushima de cutremurul care a lovit Japonia în 11 martie.
Într-un sat aflat la 40 de kilometri depărtare de centrala nucleară avariată de la Fukushima, autorităţile japoneze au detectat niveluri de radioactivitate de 1.600 de ori mai mari decât normal.
Particule radioactive, detectate în Europa
Radiaţii emise de centrala nucleară de la Fukushima au fost detectate în Europa şi vor ajunge în Marea Britanie, în următoarele zile, anunţă Daily Mail.
Capitala Islandei, Reykjavik este primul oraş european atins de urmările catastrofei din Japonia, potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph. Oficialii nu au precizat însă dacă nivelul radioactivităţii este unul periculos pentru populaţie.
Specialiştii britanici citaţi de Daily Mail susţin că staţiile de monitorizare încă nu au detectat particule radioactive pe teritoriul Marii Britanii, însă este posibil ca acestea să apară în câteva zile.
AIEA acuză lipsa de transparenţă a autorităţilor japoneze
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) i-a criticat pe oficialii japonezi care nu au dat publicităţii cantitatea de radiaţii care a fost emisă.
După cutremurul din 11 martie, nivelurile de radiaţii au crescut de zece ori în Tokyo, iar particule radioactive au fost detectate în California şi Washington DC.
Reprezentanţii AIEA susţin că nu au date privind temperaturile din bazinele de combustibil de la reactoarele 1, 3 şi 4 şi susţin că există informaţii conform cărora centrala nucleară de la Fukushima ar fi avut unele dintre cele mai slabe rezultate la testele de securitate şi ar fi fost "umplută" cu mai mult uraniu decât era prevăzut.
Numărul oficial al morţilor se apropie de 10.000, anunţă Kyodo. Cel puţin 15.000 de persoane sunt încă date dispărute şi peste 350.000 se află în adăposturi.