x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul contra virusului: Plan de salvare fără precedent adoptat de Germania

Războiul contra virusului: Plan de salvare fără precedent adoptat de Germania

22 Mar 2020   •   15:20
Războiul contra virusului: Plan de salvare fără precedent adoptat de Germania
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Germania intenţionează să adopte luni un plan de salvare și ajutorare economică fără precedent în ultimii 75 de ani, pentru a contracara criza provocată de pandemia de coronavirus, relatează AFP.

Sursa citată notează că proiectul de lege aflat deocamdată în stadiul de draft prevede punerea la dispoziţie a unei sume de 822 de miliarde de euro ca împrumuturi, cu scopul de a ajuta intreprinderile şi salariaţii să facă faţă consecintelor economice care se vor resimţi după criza Covid-19.

Din 2013, economia germană a fost foarte strictă în privinţa planificării bugetare şi nu a împrumutat bani sub această formă.

Pentru început, Germania intenţionează să facă o injecţie de 156 de miliarde de euro, autorităţile fiind dispuse la o reglementare bugetară care prevede încadrarea PIB-ului într-un deficit de maximum 0,35%.

În urmă cu o săptămână, oficialii de la Berlin au mai anunţat un plan de finanţare în valoare de 550 de miliarde de euro, însă acum plafonul a fost crescut cu aproape 300 miliarde.

În Germania sunt 16.000 cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19, iar 47 oameni au murit până acum.

Într-un interviu acordat Die Welt, Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, a afirmat că o recesiune este de acum inevitabilă şi că autorităţile trebuie să acţioneze rapid.

AFP mai scrie că o mare parte a fondurilor destinate susţinerii economiei, 600 de miliarde de euro, sunt destinate Fondului de Salvare a Marilor Intreprinderi.

Dacă măsurile se vor dovedi a fi insuficiente, statul va lua în calcul naţionalizarea parţială a unor companii, respectiv a celor care ar putea fi în pericol de faliment.

Acum, una dintre marile companii care ar putea ajunge în situaţia menţionată este Lufthansa, una dintre cele mai mari companii aviatice din lume, care are în acest moment flota oprită la sol.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Germania contra covid-19