x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Realitate sau scenariu de film de spionaj. Diplomați din ambasadele SUA și Canadaei de la Havana, denunță un atac acustic

Realitate sau scenariu de film de spionaj. Diplomați din ambasadele SUA și Canadaei de la Havana, denunță un atac acustic

27 Sep 2017   •   12:47
Realitate sau scenariu de film de spionaj. Diplomați din ambasadele SUA și Canadaei de la Havana, denunță un atac acustic

Cazul obscur al "atacurilor acustice" împotriva unor diplomaţi americani în Cuba, care a dus la tensionarea relaţiilor bilaterale de peste nouă luni, pare încă departe de a fi dezlegat, în contextul în care diferite piste explorate duc la blocaj, comentează miercuri France Presse. 

Agresiuni punctuale, sabotaj, accident? Aproximativ 30 de diplomaţi americani, dar şi canadieni, precum şi familiile lor au prezentat simptome îngrijorătoare de origine necunoscută în aceeaşi perioadă. 

Un scenariu demn de un roman de spionaj care alimentează zvonurile şi reînvie în memorie cele mai extravagante conspiraţii din perioada Războiului Rece. 

Primele fapte suspecte au fost semnalate la sfârşitul anului 2016, dar guvernul american a aşteptat luna august 2017 pentru a vorbi despre "simptome fizice" misterioase constatate la câţiva angajaţi ai ambasadei. 

Unii aveau "migrene, greaţă", dar şi "leziuni uşoare cerebrale de origine traumatică şi o pierdere definitivă de auz", a dezvăluit sindicatul personalului diplomatic al SUA (American Foreign Service Association - AFSA). 

La 14 septembrie, numărul angajaţilor afectaţi era de 21, iar ultimul "incident" constatat datează din luna august, potrivit Washingtonului. 

De partea canadiană, o sursă apropiată ambasadei precizează, sub rezerva anonimatului, că mai mult de cinci familii au fost afectate, inclusiv numeroşi copii, dar că nu s-a înregistrat până acum "niciun caz grav".

Oficiali americani au declarat în presă că suspectează utilizarea unor dispozitive acustice menite să aducă atingere "integrităţii fizice" a diplomaţilor. Havana a negat oficial orice implicare şi a declanşat o anchetă. 

La 23 mai, fără a aştepta să se mai clarifice lucrurile, SUA au trecut la primele represalii şi au expulzat discret doi diplomaţi cubanezi. Washingtonul nu consideră Cuba vinovată, dar responsabilă ca ţară gazdă. 

Secretarul de stat american Rex Tillerson chiar a invocat o posibilă închidere a Ambasadei SUA în Cuba. Ca răspuns, Havana a avertizat împotriva oricărei "politizări" a cazului. 

Marţi, Tillerson s-a întâlnit cu omologul său cubanez Bruno Rodriguez pentru o discuţie "fermă şi sinceră" pe această temă, a precizat Departamentul de Stat, fără a oferi detalii suplimentare. 

Ancheta nu a oferit încă nimic oficial, dar "atâtea familii afectate în acelaşi timp nu este ceva banal. Nu poate fi o întâmplare", afirmă o sursă apropiata ambasadei canadiene. 

Evocată la Washington, emisia ţintită de unde dăunătoare provine de la un dispozitiv nereperat, un lucru "destul de plauzibil din punct de vedere tehnic", susţine Denis Bedat, specialist în bioelectromagnetică. 

"Undele ultrasonice, care se află dincolo de capacitatea acustică a fiinţei umane, pot fi difuzate cu un amplificator. Nu este nevoie ca dispozitivul să fie de mari dimensiuni şi poate fi amplasat în interiorul sau în exteriorul unei case", explică expertul francez. 

El aminteşte în acest sens de Active Denial System (ADS), un tun ce emite microunde creat în SUA, pentru dispersarea manifestaţiilor. El trimite unde electromagnetice care dispersează persoanele vizate, cauzându-le o senzaţie de căldură insuportabilă. 

Potrivit surselor americane citate de presa locală, preşedintele cubanez Raul Castro i-a împărtăşit şefului misiunii diplomatice americane că este surprins în legătură cu acest caz şi - un eveniment foarte rar - a autorizat FBI-ul şi poliţia canadiană să vină să facă cercetări la Havana. 

Numeroşi observatori pun la îndoială că Havana ar fi riscat astfel de manevre la sfârşitul anului 2016, când relaţia dintre cei doi foşti inamici din perioada Războiului Rece era în plină încălzire. Ulterior, relaţiile dintre Cuba şi SUA s-au deteriorat după venirea lui Donald Trump la Casa Albă. 

Acelaşi lucru este valabil şi în privinţa Canadei, prima sursă de turişti în insulă, cu care Havana are relaţii tradiţional bune. Potrivit diplomaţilor canadieni, Ottawa nu suspectează că în spatele incidentului ar fi înalţi responsabili cubanezi. 

De atunci, speculaţiile circulă pe ambele maluri ale strâmtorii din Florida. Unii vorbesc despre o iniţiativă privată a unor agenţi cubanezi, alţii despre manevre ale unor ţări terţe în încercarea de a înrăutăţi relaţiile dintre Cuba şi nord-americani, cum ar fi Rusia sau Coreea de Nord. 

Dar ipoteza cea mai relevantă este aceea a unor posibile consecinţe ale unui sistem de ascultare defect sau slab controlat, o variantă luată în considerare având în vedere reputaţia "urechilor mari" cubaneze. 

Cu toate acestea, această ipoteză este infirmată de mai mulţi experţi, care subliniază că un sistem de ascultare nu este făcut să emită. Şi, potrivit mass-media americane, anchetatorii FBI au eşuat în timpul minuţioaselor căutări la domiciliile victimelor. 

"Nu avem un răspuns definitiv cu privire la originea sau cauza incidentelor", a declarat marţi un oficial al Departamentului de Stat, în timp ce Havana a anunţat că a luat "măsuri suplimentare pentru a proteja diplomaţii americani şi familiile lor". 

Cu toate acestea, constată o sursă apropiată ambasadei canadiene, "problema este că există oameni care nu se simt bine şi încă nu ştim de ce". AGERPRES

×