x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Recesiune în SUA. Cea mai mare contracție a economiei după cel de-al Doilea Război Mondial

Recesiune în SUA. Cea mai mare contracție a economiei după cel de-al Doilea Război Mondial

28 Ian 2021   •   09:43
Recesiune în SUA. Cea mai mare contracție a economiei după cel de-al Doilea Război Mondial
Sursa foto: Pixabay.com

Pandemia de coronavirus a provocat o contracție de 2,5% a economiei Statelor Unite, potrivit estimărilor Rezervei Federale, cea mai gravă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie AFP.

Mai mult, unii analiști economici sunt de părere că scăderea este de 3,6% în 2020. 

"În 2020 comparativ cu 2019, PIB-ul a scăzut cu aproximativ 3,5%. Este vorba de cea mai puternică scădere a PIB de la demobilizarea de după cel de-al doilea război mondial în 1946 pentru că acea contracţie din cel de-al doilea trimestru a fost foarte puternică şi a fost recuperată doar parţial în trimestrul al treilea şi al patrulea", spune Jason Furman, profesor de economie la Universitatea Harvard şi fost membru al Comisiei Economice de la Casa Albă, în timpul preşedintelui Barack Obama.

Departamentul Comerțului va publica datele privind evoluția PIB în ultimul trimestru din 2020, și va arăta că revenirea din criză va fi mai lentă decât se estima inițial din cauza celui de-al doilea val de infecții cu virusul SARS-CoV-2. 

Economia SUA a crescut cu 2,2% în 2019. Însă anul trecut, criza provocată de răspândirea coronavirusului a provocat închiderea multor afaceri, de la restaurante și până la operatori de transport aerian, ceea ce a dus la creșterea șomajului. În luna decembrie 2020, circa 16 milioane de americani primeu indemnizații de sociale. 

Însă rata reală a șomajului este de circa 10%, comparativ cu cifrele oficiale care indică doar 6,7%, după cum a avertizat președintele Fed, Jerome Powell.

FMI previzionează o creștere de 5,1% a economiei amereicane în acest an, stimulată de planul de susținere în valoare de 900  d e miliarde de dolari. Dacă estimarea se adeverește, avansul va fi cel mai mare după 1984. 

Prin comparație. Rezerva Federală are în vedere un avânt mai mic, de 4,2% în 2021 și de 3,2% în 2022.

 

×
Subiecte în articol: pandemie COVID economie recesiune