x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum armonizat in UE

Referendum armonizat in UE

de Irina Cristea    |    22 Noi 2007   •   00:00

Europenii doresc armonizarea datelor de recensămănt la nivelul statelor membre ale Uniunii. Iniţiativa aparţine Comisiei Europene, care a afirmat că are nevoie de mai multe date referitoare la stilul de viaţă al oamenilor

Europenii doresc armonizarea datelor de recensămănt la nivelul statelor membre ale Uniunii. Iniţiativa aparţine Comisiei Europene, care a afirmat că are nevoie de mai multe date referitoare la stilul de viaţă al oamenilor pentru a imbunătăţi tactica.

In acest sens, Comisia a creat o listă de intrebări care vor fi puse in toate statele membre la următorul recensămănt, cu scopul de a imbunătăţi datele despre locuinţe şi populaţie, transmite Mediafax. Pe lăngă informaţiile referitoare la naţionalitate, etnie sau mărimea familiei, Comisia vrea să mai afle date despre abilităţile de lucru pe un calculator, numărul maşinilor deţinute, facilităţile de gătit şi bunurile durabile dintr-o gospodărie.

Â

Â

PREA INTIM? O secţiune controversată se referă la "data inceperii uniunii consensuale a femeilor prima uniune consensuală şi uniunea consensuală curentă". Această uniune, precum şi informaţii despre intălniri sau durata căsniciilor sunt importante pentru statisticile de fertilitate, consideră Bruxelles-ul.

Există, insă, voci in Parlamentul European care consideră că se intră pe un teritoriu mult prea personal cu astfel de intrebări. Ei acuză Comisia Europeană că intră cu bocancii in intimitatea femeilor şi a vieţii lor sexuale. In replică, un purtător de cuvănt al Oficiului European pentru Statistică (Eurostat) a explicat că "uniunea consensuală este un alt termen pentru parteneriatul ce nu implică mariaj şi nu are absolut nimic de-a face cu intrebările puse femeilor despre comportamentul lor sexual". El a precizat că datele despre uniunile consensuale ar putea fi necesare in ţările unde statisticile despre căsătorii şi despre statutul marital legal nu oferă suficiente informaţii despre formarea parteneriatelor. Uniunile consensuale, datele despre intălniri şi durata căsniciilor sunt importante pentru statisticile de fertilitate şi extind cunoştinţele ce pot reieşi din informaţiile referitoare la numărul de copii nou-născuţi, a mai spus oficialul european.  Â

×
Subiecte în articol: externe