x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Refugiații ucraineni din Polonia vor plăti o parte din cheltuielile de întreținere, începând din 2023

Refugiații ucraineni din Polonia vor plăti o parte din cheltuielile de întreținere, începând din 2023

02 Noi 2022   •   16:47
Refugiații ucraineni din Polonia vor plăti o parte din cheltuielile de întreținere, începând din 2023
Sursa foto: Hepta

Refugiații ucraineni din Polonia care locuiesc în centre speciale vor trebui să plătească o parte din costurile de întreținere începând din 2023, a anunțat Ministerul de Interne de la Varșovia, citat de EFE.

Fac excepție copiii, femeile însărcinate, pensionarii și persoanele care nu au venituri. 

Decizia intră în vigoare la 1 februarie 2023 pentru refugiații ucraineni care locuiesc în Polonia mai mult de 120 de zile. Sumele maxime ajung l a 9 euro pe zi dar regula este de a achita jumătate din costurile de întreținere. 

Totodată, după data de 1 mai 2023, cei care au depășit 180 de zile de ședere vor plăti trei sferturi din cheltuieli până la 13 euro pe zi. 

Statul polonez plătește aproximativ 15,5 euro/zi de persoană pentru refugiați. 

Ministerul de Interne a transmis că nu poate fi suportată finanțarea cheltuielilor pentru refugiați pe perioadă nedeterminată. 

Aproximativ 85.000 de refugiați ucraineni se află, în prezent, în centrele de primire dar majoritatea sunt copii, femei şi pensionari. Din păcate, femeile au probleme să lucreze deoarece au în grijă mai mulți copii, iar mulți dintre ei nu sunt de vârstă școlară. 

UE a alocat 400 de milioane de euro pentru sprijinul refugiaților ucraineni, dintre care jumătate sunt destinați Poloniei, potrivit ministrului de Interne, Mariusz Kaminski. La aceștia s-ar putea adăuga alți 45 de milioane de euro fonduri europene. 

După 22 februarie 2022, când Federația Rusă a invadat Ucraina, au ajuns în Polonia mai mult de 7 milioane de refugiați, dintre care 1,5 milioane se mai află încă în această țară. 

 

×
Subiecte în articol: refugiati ucraineni Polonia