x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regele Charles, huiduit de o senatoare în Australia: „Aceasta nu este țara ta!”

Regele Charles, huiduit de o senatoare în Australia: „Aceasta nu este țara ta!”

de Redacția Jurnalul    |    21 Oct 2024   •   22:45
Regele Charles, huiduit de o senatoare în Australia: „Aceasta nu este țara ta!”
Sursa foto: Hepta

Regele Charles a fost huiduit de senatoarea indigenă Lidia Thorpe la Casa Parlamentului din Australia. Aceasta i-a spus lui Charles: „Aceasta nu este țara ta” și a cerut un tratat după ce a acuzat coroana că fură pământurile aborigenilor, potrivit The Guardian.

Regele Charles a fost huiduit de un senator australian indigen, care a cerut un tratat și a acuzat coroana că a furat pământurile aborigenilor, în timp ce își încheia discursul la Casa Parlamentului din Canberra.

Charles, aflat într-o vizită de cinci zile în Australia împreună cu regina Camilla, s-a adresat luni deputaților și senatorilor în Sala Mare a Casei Parlamentului. A fost un moment-cheie al vizitei sale inaugurale în Australia în calitate de monarh.

În timp ce își încheia discursul - care a acoperit perioada în care a fost elev în Australia, pandemia Covid și vulnerabilitatea Australiei la criza climatică - Lidia Thorpe, senator independent din Victoria, s-a apropiat de scenă strigând „aceasta nu este țara voastră”.

„Ați comis un genocid împotriva poporului nostru. Dați-ne pământul înapoi. Dați-ne ceea ce ne-ați furat - oasele noastre, craniile noastre, copiii noștri, poporul nostru”, a strigat Thorpe, care este o apărătoare înverșunată a drepturilor indigenilor.

„Ne-ați distrus pământul. Dați-ne un tratat. Vrem un tratat în această țară. Sunteți un genocidar”.

În timp ce ofițerii de securitate o escortau spre uși, ea a strigat: „Acesta nu este pământul tău. Tu nu ești regele meu. Nu sunteți regele nostru”.

În timp ce părăsea sala și era forțată să se întoarcă în foaier, Thorpe, care era îmbrăcat într-o haină lungă din piele de oposum, putea fi auzit strigând: „La naiba cu colonia”.

Charles s-a întors către prim-ministru, Anthony Albanese, și a vorbit liniștit pe podium, în timp ce securitatea îl împiedica pe Thorpe să se apropie de monarh.

Anterior, în timp ce Thorpe aștepta printre invitați în Marea Sală înainte ca cuplul regal să intre, senatoarea a întors spatele unui ecran video mare care îl arăta pe regele Charles stând în poziție de drepți afară, în timpul întâmpinării oficiale și al intonării imnului național.

Înainte de discursul regelui, Albanese și liderul opoziției, Peter Dutton, i-au întâmpinat pe Charles și Camilla la Parlament, mulțumindu-le pentru că au fost alături de australieni în vremuri bune și rele.

Albanese a numit drept una dintre onorurile vieții sale faptul de a fi condus delegația australiană care a participat la încoronarea regelui și a lăudat angajamentul regelui în probleme precum criza climatică și reconcilierea.

„Ați arătat un mare respect pentru australieni, chiar și în perioadele în care am dezbătut viitorul propriilor noastre aranjamente constituționale și natura relației noastre cu coroana”, a declarat Albanese. „Nimic nu stă pe loc”.

Fostul prim-ministru Tony Abbott, care a participat la eveniment, și-a exprimat consternarea față de protest, catalogându-l drept „exhibiționism politic nefericit”.

Abbott este un regalist declarat, care a provocat indignare la nivel național în 2014 pentru reintroducerea în Australia a sistemului de onoruri de cavaleri și domnițe și apoi acordarea titlului prințului Philip.

Mai devreme luni, Thorpe a publicat o declarație în care susținea că Australia ar trebui să devină o republică și să încheie un tratat cu populația primelor națiuni ca parte a acestui proces. Ea a spus că există „chestiuni neterminate pe care trebuie să le rezolvăm înainte ca această țară să poată deveni o republică”.

„În calitate de prime popoare, nu ne-am cedat niciodată suveranitatea asupra acestui pământ. Coroana a invadat această țară, nu a căutat să încheie tratate cu primele popoare și a comis un genocid al poporului nostru. Regele Charles nu este suveranul legitim al acestor pământuri. Orice evoluție către o republică nu trebuie să continue această nedreptate. Tratatul trebuie să joace un rol central în stabilirea unei națiuni independente”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: regele charles huiduiala australia