x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poluare crâncenă la Paris. Circulaţia maşinilor a fost restricţionată după criteriul cu soţ – fără soţ

Poluare crâncenă la Paris. Circulaţia maşinilor a fost restricţionată după criteriul cu soţ – fără soţ

16 Mar 2014   •   17:39
Poluare crâncenă la Paris. Circulaţia maşinilor a fost restricţionată după criteriul cu soţ – fără soţ
Sursa foto: ETIENNE LAURENT/EPA

Guvernul francez ia măsuri disperate, după ce nivelul poluării la Paris şi împrejurimi s-a apropiat de cel de la Beijing (unul dintre cele mai poluate oraşe din lume). De luni, francezii vor avea voie să circule cu maşinile lor în Paris numai din două în două zile, după criteriul ultimului digit al plăcuţelor de înmatriculare: într-o zi vor circula maşinile având cifre cu soţ, în următoarea – cele fără soţ.

Decizia a fost luată după ce, cinci zile consecutiv, nivelul poluării a depăşit limita admisibilă. Vineri, de exemplu, măsurătorile au arătat depăşirea de peste două ori a aceastei limite: 180 micrograme de particule PM10 (particule de funingine cu dimensiunea mai mică sau egală cu 10 micrometri) pe metrul cub, faţă de 80 micrograme – nivelul admis.

Ca primă măsură, autorităţile au declarat gratuit întregul transport public parizian, iar măsura ar putea fi prelungită, de luni, în speranţa că oamenii îşi vor lăsa maşinile acasă.

Specialiştii au explicat că poluarea a fost favorizată de alternanţa nopţi reci – zile calde, ceea ce nu a permis particulelor să se disipeze.

×