x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/Info - 11 septembrie 2004

ROMANI IN LUME/Info - 11 septembrie 2004

11 Sep 2004   •   00:00
SPANIA. Muncitorii straini vor fi ajutati de autoritatile spaniole la fel ca si muncitorii spanioli in ceea ce priveste securitatea muncii conform Campaniei de Prevenire a Riscurilor de Munca 2004, informeaza RGN Press.

Conferinta pe aceasta tema, tinuta la Hotelul Araguaney de Santiago, a reprezentat si o ocazie pentru demararea initiativei care va cuprinde pana in decembrie toate provinciile din stat. Campania se va centra pe sectoarele cu cel mai mare indice de accidente de munca, precum constructiile si pescuitul.

Directorul Asociatiei Mutuale de Accidente de Munca si de Boli Profesionale a Sigurantei Sociale (AMAT), Enrique Valenzuela, citat de El Correo Gallego, a anuntat ca se vor investi 356 de milioane de euro, pana in 2005, pentru sustinerea prevenirii riscurilor de munca.

ELVETIA. Postul de radio elvetian RSR la 1ere (Radio Suisse Romande) a inceput de luni, 6 septembrie, difuzarea unei serii de documentare realizate in Romania de reporteri elvetieni consacrati, interviuri cu personalitati din Romania, in cadrul emisiunii "Un dromadaire sur l’epaule" ("Un dromader pe un umar").

Seria de emisiuni despre Romania se numeste "De-a lungul crestelor Carpatilor" a inceput cu Jean Cuisenier, etnolog de meserie si pasionat de cultura europeana, autor al unui numar mare de carti despre Romania si despre Carpati. Anca Seel, o pictorita de origine romana ce traieste in prezent la Neuchatel, in Elvetia, a vorbit publicului despre Romania pe care ea si-o aminteste.

GERMANIA. Cea de-a zecea editie a Festivalului International de la Menden, care s-a incheiat recent, i-a transformat pe reprezentantii romani in vedetele publicului, informeaza RGN.

Dansul, muzica si portul popular romanesc s-au aflat la inaltime. In afara de dansuri si cantece de acasa, romanii au adus in atentia localnicilor germani sau turistilor si o expozitie de icoane romanesti, realizate de aradeanul Ionut Colta. Evenimentul, organizat cu succes an de an la Menden, s-a datorat Angelei Amecke, o aradeanca stabilita de mult in Germania, care face posibila, la fiecare editie a Festivalului, si invitarea celor mai talentati artisti romani.

UTILE

CUM OBTII UN PASAPORT NOU? Legislatia romana spune ca pasapoartele simple pentru cetatenii romani se elibereaza, pentru moment, doar in Romania, de catre serviciile judetene de evidenta informatizata a persoanei, din subordinea Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei. In situatii de exceptie, misiunile diplomatice si oficiile consulare pot intocmi si autentifica procuri prin care vor fi imputernicite persoane, aflate in tara sau care calatoresc in Romania, pentru a indeplini formalitatile legale privind eliberarea pasaportului simplu.

Pentru intocmirea procurii speciale, solicitantul trebuie sa prezinte documente din care sa rezulte legalitatea sederii in tara straina (contract de munca, studii), impreuna cu o traducere a acestora in limba romana, efectuata de un traducator autorizat, precum si patru fotografii color.

Cetatenilor romani ale caror pasapoarte au expirat, precum si cei care le-au pierdut, li s-au furat sau le-au fost distruse pasapoartele si care nu pot prezenta documente privind sederea legala in strainatate nu li se pot elibera pasapoarte prin imputernicire. Ca urmare, vor solicita eliberarea de pasapoarte consulare pentru a se deplasa in tara in vederea obtinerii de noi pasapoarte.

Pasapoartele consulare nu sunt acceptate de autoritatile unor state, si misiunile diplomatice refuza sa acorde viza, informeaza site-ul Ministerului Roman al Afacerilor Externe, www.mae.ro. De aceea, ele pot fi folosite doar pentru intoarcerea in Romania.
×
Subiecte în articol: romania diaspora