x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/Info - 18 septembrie 2004

ROMANI IN LUME/Info - 18 septembrie 2004

18 Sep 2004   •   00:00
UCRAINA. Mai multi tineri romani din regiunea Odessa spun ca nu pot veni la studii in Romania, desi au primit burse din partea statului roman, informeaza Romanian Global News. Incepand cu data de 6 septembrie 2004, consulatul Romaniei de la Odessa nu mai acorda vize, sub pretextul unor dificultati tehnice. Celor aproape 100 de tineri romani care urmeaza sa vina sa studieze in Romania li s-a spus ca pentru a obtine viza pentru Romania trebuie sa se deplaseze la Kiev sau la Cernauti, deoarece consulatul de la Odessa isi va relua activitatea abia in luna octombrie.

SERBIA. Un grup de tineri timoceni din localitatile Zagubica (Jagubita) si Laznica (Laznita) au plecat spre tabara din localitatea Bisoca, judetul Buzau, unde vor petrece 5 zile, informeaza Romanian Global News. Este prima tabara de acest fel pentru romanii din Valea Timocului. Excursia a fost organizata de Fundatia Sfantul Sava Gotul si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din Romania. Organizatorii au stabilit un program de vizitare a manastirilor, la Vulcanii Noroiosi, Tabara de Sculptura de la Magura, precum si orasele Buzau si Bucuresti. Copiii vor prezenta portul popular si dansurile traditionale romanesti din zona "Homolje", de unde vin.

SPANIA. Delegatul Guvernului spaniol in provincia spaniola Castellon a cerut oficial Ambasadei Romaniei sa deschida un consulat in capitala regiunii, La Plana. Pana acum se ocupa de problemele romanilor de acolo presedintele Asociatiei Romanilor din Castellon, Daniel Ionita. Asociatia a cerut delegatului guvernului sa medieze obtinerea promisiunii autoritatilor romane de a deschide un consulat, pentru ca cel mai apropiat este cel de la Barcelona. Acest lucru ii obliga pe romanii din Castellon sa mearga la Barcelona pentru orice fel de problema legata de regularizarea sederii in Spania. Autoritatile spun ca in Castellon locuiesc de doua ori mai multi romani decat la Barcelona.

UTILE

ULTIMATUM. Patronii spanioli vor putea beneficia de o "scurta" perioada de gratie in care isi mai pot declara angajatii fara contract si sa scape de amenzile ce vor aplicate dupa expirarea perioadei de gratie. Atitudinea guvernului este una "ferma", a declarat miercuri Ministrul Muncii si Afacerilor Sociale, Jesus Caldera.

"Exista mii de persoane care sunt exploatate si acest lucru nu este favorabil nici pentru ele, nici pentru tara", a spus J. Caldera, care a comentat la radio Cadena Ser un proiect preliminar al legii pentru imigranti. Legea urmeaza sa fie aprobata in octombrie de guvern. Concret, angajatorii trebuie sa semneze un contract de cel putin un an pentru cei pe care initial ii angajasera in mod clandestin si sa achite retroactiv, pana la sfarsitul acestei perioade, macar o parte din datoriile pentru cotizatiile sociale. Angajatii ai caror patroni nu ii vor scoate din ilegalitate vor putea sa-i denunte pe acestia autoritatilor spaniole. Din cei 2,6 milioane de straini care traiesc in Spania, un milion sunt in situatii neclare, a reiesit dintr-un sondaj efectuat de Institutul National de Statistica. In Spania, conform ultimelor estimari, sunt aproximativ 400.000 de romani. Aceasta statistica ii include atat pe romanii aflati cu acte in regula pe pamant spaniol, cat si pe cei aflati in ilegalitate in Spania.

×
Subiecte în articol: diaspora