x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/Info

ROMANI IN LUME/Info

14 Feb 2005   •   00:00

15 FEBRUARIE 2005
SUBVENTIE. Pentru perfectionarea cadrelor didactice de la scolile romanesti din Ungaria se va aloca suma de 1,25 de milioane de forinti, informeaza Romanian Global News. Aceasta decizie, luata de curand in cadrul Ministerului Invatamantului de la Budapesta, va permite folosirea banilor de catre ATRU (Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria) pentru acoperirea cheltuielilor necesare organizarii unor cursuri intensive de limba romana si de metodologie pentru profesorii romani din Ungaria. Cursurile din prima jumatate a anului 2005 se vor tine la Jula, in Ungaria, si la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad.

SOLUTIE. Reprezentantul Partidului Popular din Spania, Maria Jesus Bottle, a cerut primariei din regiunea Brilliant (Cordova) sa gaseasca o solutie pentru a-i opri pe imigrantii de diverse nationalitati sa mai soseasca in campusul din regiune. Mai mult, oficialul spaniol a declarat ca "aceasta navala a imigrantilor, in mare parte romani, va afecta destul de mult turismul". "Este o situatie foarte complicata. Romanii care se stabilesc in acest campus folosesc aparate electrice pe care reteaua nu le suporta. Nu este o regiune dezvoltata. Pe de alta parte, ceea ce fac ei este ilegal", a spus Maria Jesus Bottle. Potrivit acesteia, campusul a devenit un adapost al imigrantilor ilegali, ceea ce afecteaza imaginea provinciei Cordova.

AJUTOR. Un grup de calugari romani de la Sfantul Munte din Grecia a solicitat, prin intermediul unei scrisori, ajutorul romanilor din tara si de pretutindeni pentru reconstruirea chiliei "Inaltarea Domnului", absolut necesara monahilor romani, transmite RGN Press. Pentru ca datoriile fata de cei care i-au ajutat pe cei 34 de calugari sa ridice chilia au crescut foarte mult, acum, in faza realizarii interioarelor, mai este inca nevoie de munca, dar si de sprijin material. In speranta obtinerii sumei de 78.000 de euro, pentru terminarea lucrarilor la chilia "Inaltarea Domnului" din schitul "Lacul", comunitatea bisericii romanesti a trimis tuturor crestinilor un mesaj prin care le cere ajutorul.

Grupaj realizat de Anca Alexe

×
Subiecte în articol: diaspora