"România este unul dintre cei mai de încredere aliaţi şi cei mai respectabili parteneri ai SUA", a declarat vineri secretarul de Stat american Hillary Clinton, după întâlnirea avută la Washington cu ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu.
Potrivit unui comunicat transmis de MAE şi citat de Mediafax, la finalul întrevederii cu omologul său american, Diaconescu a precizat că întâlnirea a reprezentat o oportunitate pentru reconfirmarea parteneriatului strategic dintre România şi SUA. "Am convenit împreună că Marea Neagră şi Europa de Est sunt regiuni cu un mare potenţial al dezvoltării democratice şi economice. În viitor, pot să vă spun că SUA împreună cu România vor munci din greu pentru respectarea principiilor şi standardelor democratice şi se vor angaja în proiecte în vederea consolidării stabilităţii şi securităţii acestei regiuni", a adăugat ministrul român de Externe. Oficialul de la Bucureşti a discutat cu Hillary Clinton şi despre "modul în care vom colabora pentru facilitarea circulaţiei reciproce a cetăţenilor celor două ţări, prin includerea României în Programul Visa Waiver". Pe agenda discuţiilor s-au aflat şi subiecte precum proiectele de securitate energetică, de o importanţă deosebită pentru ambele ţări, şi cooperarea în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak, unde "România a demonstrat că este pregătită să îşi asume responsabilităţi în sprijinul libertăţii şi dezvoltării democratice, obiective pe care sperăm că le vom atinge în cel mai scurt timp cu putinţă împreună cu SUA", a afirmat Diaconescu.
BILE ALBE. Aprecierile pentru sacrificiul militarilor români, pentru implicarea în probleme ca relaţia NATO-Rusia, Balcani şi programul nuclear iranian sunt elementele discursului de primire a ministrului Diaconescu în Subcomisia de afaceri europene a Camerei Reprezentanţilor. Potrivit transcriptului discursului rostit de congresmanul Robert Wexler, preşedintele Subcomitetului privind Europa din Camera Reprezentanţilor, cu ocazia primirii ministrului Diaconescu şi a delegaţiei acestuia, oficialul american şi-a început intervenţia prin a sublinia rolul "extraordinar" al lui Diaconescu, dar şi al României în abordarea unor "provocări internaţionale presante", el menţionând în acest sens relaţia NATO-Rusia, Balcanii, Irakul, Afganistanul şi programul nuclear iranian. "Le este clar membrilor Congresului, dar şi Administraţiei că România este parte integrantă a eforturilor SUA, UE şi internaţionale de promovare a democraţiei, principiilor statului de drept şi drepturilor omului", a spus Wexler. El a salutat eforturile României de promovare a Parteneriatului Estic, dar şi "angajamentele de securitate şi militare solide asumate în Afganistan şi Irak, alături de forţele NATO şi SUA".
Oficialul american a menţionat, de asemenea, faptul că în 2008 România a găzduit "cel mai mare summit din istoria NATO", reamintind totodată că evenimentul a fost lăudat recent de secretarul general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer. Ulterior, Wexler a revenit la subiectul angajamentelor militare asumate de România, declarând că "alături de colegii săi aplaudă determinarea României de a-şi menţine trupele în Kosovo, precum şi în Afganistan, unde are deja desfăşuraţi circa 860 de militari". "Suntem, de asemenea, recunoscători că Guvernul român s-a angajat să trimită forţe pentru antrenament şi personal medical suplimentar misiunii din Afganistan", a continuat el.
Citește pe Antena3.ro