x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANII IN LUME/Forum: Viata peste Ocean: "dolce far niente"?

ROMANII IN LUME/Forum: Viata peste Ocean: "dolce far niente"?

01 Iul 2004   •   00:00

Pe forumul site-ului Jurnalului National, www.jurnalul.ro, cititorii nostri discuta aprins situatia emigrantilor romani in America de Nord. Iata cateva fragmente din discutie.

"Am trei fosti colegi de munca si un nepot care traiesc in Canada: doi in Toronto si unul in Saskatchewan. Nepotul pleaca definitiv la anul, firma la care lucreaza la ora actuala retinandu-l pana la finalizarea unui proiect de anvergura, apoi ii asigura transferul la filiala lor din Canada. Unul dintre cei trei a venit acasa in concediu acum patru zile. In decursul celor doi ani si jumatate de cand au plecat, am mai tinut legatura, chiar daca nu des, insa constant. Cu Marius, cel venit acasa, am stat de vorba o dupa-amiaza intreaga.

Toti trei sustin urmatorul lucru: le-a fost greu la inceput. Ingineri si informaticieni fiind, au lucrat la benzinarii, vanzator la magazine de electronice, muncitor la o fabrica de mobila si cel venit acasa a lucrat 6 luni si la padure, apoi a facut un curs si acum este operator chimist.

Au avut parte de ajutorul unor romani, ceea ce, din cate spune Yoghi, e un concept abstract. Unul dintre ei s-a insurat cu o mulatra din Bahamas, este secretara la un birou de avocatura. Cel din Saskatchewan mai joaca si fotbal la o echipa locala. Si spre marea mea "mirare", nici unul nu s-a plans de vreo discriminare de ordin etnic sau de alta natura. E clar ca nimeni nu sare sa te pupe pe frunte si sa te puna direct manager sau sa-si dea afara oameni verificati, consacrati pentru simplul motiv ca a venit X-ulescu din Ro: toti trec printr-o perioada de afirmare, de selectare, de cunoastere, ceea ce este si normal. L-am intrebat pe Marius despre discriminari. Mi-a zis ca probabil exista oarece forme de discriminari, insa in momentul in care respecti legea, nimeni nu are probleme cu tine. S-a plans intr-adevar de birocratie si de un nivel intelectual discutabil, in special al celor angajati in administratia publica si servicii. In rest, spunea ca viata de acolo este o "dolce far niente" fata de ce au trait aici. Atunci nu inteleg, care-i problema in Canada."
@Alex

"Pai chiar tu spui unde-i discriminarea! Ingineri si informaticieni fiind, au lucrat la benzinarii, vanzator la magazine de electronice, muncitor la o fabrica de mobila si cel venit acasa a lucrat 6 luni si la padure, apoi a facut un curs si acum este operator chimist. Dar ca sa obtina asa ceva au beneficiat de ajutorul unor romani. Pe cand cei din Canada: "S-a plans intr-adevar de birocratie si de un nivel intelectual discutabil in special al celor angajati in administratia publica"."
@Yoghinul

"Da, pentru ca ajunsi acolo trebuia sa traiasca din ceva si nu acceptau sa zaca linistiti pe un ajutor social. Dar dupa un timp au reusit sa se angajeze conform pregatirii, poate chiar mai mult, am uitat sa-ti spun ca Marius, cel cu padurea, nu era cu studii superioare. Avea o simpla diploma de Bacalaureat si acum e operator chimist. Dar ca sa poata face cursul, a trebuit sa munceasca si a lucrat unde a gasit mai banos. Altul lucreaza test engineer la Ericsson, dat fiind faptul ca a fost victima discriminarii. Si sa nu uiti ca la Ericsson nu intri ca intr-un bar. Unul a primit cazare gratuita de la o familie de romani.

Doi dintre ei au fost ajutati sa obtina actele de rezidenta, romanul care i-a ajutat fiind avocat."
@Alex
http://www.jurnalul.ro/forum/
×
Subiecte în articol: diaspora