x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANII IN LUME/Info - 7 septembrie 2004

ROMANII IN LUME/Info - 7 septembrie 2004

07 Sep 2004   •   00:00
CULTURA. Incepe un nou sezon cultural pentru romanii din Franta. Din luna septembrie, Institutul Cultural Roman de la Paris isi reia activitatea, informeaza RGN. Institutia, ce functioneaza in stransa legatura cu Ambasada Romaniei la Paris, a dat deja publicitatii o ampla lista a actiunilor culturale ce se vor desfasura in acest nou sezon cultural. Institutul Cultural Roman de la Paris este condus de dl Virgil Tanase si ofera atat romanilor din Franta cat si celor interesati de cultura tarii noastre un variat program cuprinzand lansari de carte, seri de film si teatru romanesc, expozitii de arta romaneasca, de icoane, concerte de muzica, dar si forumuri si dezbateri. Importante companii de teatru din Romania, precum si artisti celebri, printre care si Teatrul Masca sau tanarul pianist Andrei Licaret, vor sustine spectacole in primele doua luni de toamna.

RELIGIE. In Elvetia, cre-dinciosii ortodocsi din Zürich ii vor sarbatori pe Sfintii Felix, Regula si Exuperantius, martiri ai Bisericii din sec. al III-lea, patronii oficiali ai orasului. Sambata, 11 septembrie, slujitorii si credinciosii Bisericii Ortodoxe din Cantonul Zürich vor participa la aceasta sarbatoare a ortodoxiei dupa urmatorul program: La ora 17:15 va incepe pelerinajul (procesiunea) de la Wasserkirche catre Grossmünster. De la ora 18:00 va incepe slujba Vecerniei in Biserica Grossmünster. Preotul Nicolae Enoiu ii invita pe toti romanii din Elvetia la aceasta sarbatoare: "Va invitam sa participati la aceasta slujba si, intrucat la final va fi un "apero", sunteti rugati sa aduceti preparate cu specific national (pe cat posibil sau orice altceva)".

PARTY. Centrul Cultural Roman (RCC) organizeaza o noua petrecere romaneasca la Londra.

Pe 12 septembrie va fi "Gratar romanesc pe punte!". De la ora 11:30 pana la 17:30, la bordul navei HMS PRESIDENT, ancorata la Debarcaderul Victoria, Blackfriars, London EC4Y 0HJ. In centrul atentiei vor fi mititeii. Alaturi de ei, muzica romaneasca de toate genurile. Biletele costa zece lire, iar pentru membrii RCC - opt lire. Ultima comanda pentru mancare se va lua la ora 16:30, iar pentru bautura, la ora 17:00. Biletele pot fi cumparate cu cecuri sau printr-un mandat postal trimis la adresa: Romanian Cultural Centre, 8th floor, 54 - 62 Regent Street, London W1B 5RE.

UTILE SPANIA. Romanii care ajung in Catalonia si vor sa se intalneasca cu semenii lor pot cauta Asociatia ASCROM. Ea a fost infiintata in luna noiembrie 1999 si numara aproape 1.500 de membri.

Romanii "cu vechime" in Spania ofera romanilor abia sositi informatii, ii ajuta sa-si gaseasca o locuinta si o slujba, informeaza RGN Press.

Li se mai ofera consultanta in vederea obtinerii permisului de sedere si de munca, permisului de conducere, cumpararea unei locuinte sau a unui autovehicul prin credit.

Asociatia mai organizeaza manifestari culturale, spectacole la care participa actori si cantareti romani, serbari dedicate Craciunului si Pastelui, spectacole de muzica, dansuri si poezie.

Coordonatele Asociatiei romane ASCROM din Catalonia sunt: C/Sabino Arana 22-2408028 Barcelona:
Tel: 64-798.20.75.
E-mail: mtatu2001@ya hoo.es.
×
Subiecte în articol: diaspora