x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANII IN LUME/Info - 9 septembrie 2004

ROMANII IN LUME/Info - 9 septembrie 2004

09 Sep 2004   •   00:00
SPANIA. Autoritatile spaniole au anuntat ca pana la finele acestui an peste 620 de tineri din Madrid, printre care si romanii imigranti, vor fi vaccinati impotriva meningitei C, informeaza RGN Press. Imigrantii au fost cuprinsi in programul de vaccinare pentru prima data. Consilierul pe probleme de sanatate, Manuel Lamela, citat de editia electronica a publicatiei spaniole "ABC", a spus ca vaccinarea va incepe la 13 septembrie si se va prelungi pana la 31 decembrie.

Vaccinarea se va face gratuit in 320 de centre din Madrid, atat institutii sanitare, cat si institutii municipale sau private. Ministerul va distribui materiale informative in toate limbile imigrantilor, inclusiv in limba romana.

VOT. Cetatenii romani din strainatate vor vota numai in sectiile amenajate in reprezentantele diplomatice. Deputatii romani au respins propunerea de organizare de sectii de votare in toate localitatile unde se afla mai mult de 50 de cetateni romani. Alegatorii vor vota pe baza pasapoartelor romanesti, si nu pe baza cartii de alegator. PSD a respins propunerea PNL-PD de vot pe baza cartilor de alegator, pentru ca nu mai este timp pentru a inmana cele 10 milioane de carti inca nedistribuite. (Mediafax)

RECITAL. Romanii din Toronto vor avea parte de noi clipe de relaxare. La cererea publicului, in metropola canadiana, pe data de 11 septembrie 2004, Angela Stoica va sustine un recital extraordinar. Ea este solista a Radio-Televiziunii Romane si a Teatrului "Constantin Tanase". Adresa: Da Pappino Restaurant, 2201 Finch Ave. West

Rezervari: 416 443 8541.

PICNIC. Asociatia Romana din Canada (A.R.C.) va invita pe data de 11 septembrie la Val-David, la "Sarbatoarea mustului". Nu vor lipsi muzica romaneasca de calitate, mustul, pastrama precum si alte preparate culinare romanesti. Organizatorii mentioneaza ca acest picnic va incheia sezonul de evenimente de la Val-David pentru anul acesta.

Intrarea este 2$ de persoana sau 5$ de masina (parcarea inclusa).

Pentru informatii : (514) 735-9139 sau www.arcanada.org.

UTILE

ACTE PENTRU COPIII CU PARINTI ROMANI. Conform legislatei romanesti, copiilor minori li se pot elibera pasapoarte romanesti, cu statut de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, daca cel putin unul dintre parinti a dobandit acest statut.

Daca parintii nu obtin certificate de nastere emise de misiunile diplomatice si oficiile consulare romane pana cand copilul implineste 1 an, este obligatorie transcrierea certificatului de nastere strain in registrele de stare civila din Romania. Transcrierea se poate face fie direct, cu ocazia deplasarii parintilor in tara, fie printr-un imputernicit.

Cetatenii romani care nu au rezidenta permanenta in strainatate pot solicita pasapoarte de tip nou pentru copiii lor si prin imputernicit cu procura speciala, numai in situatii bine justificate. Sectia Consulara a ambasadei sau consulatul va emite, la cererea parintilor, procura, care impreuna cu formularele necesare vor fi trimise de parinti in tara, in vederea obtinerii pasapoartelor pentru copiii lor. Acte necesare: o cerere, patru fotografii ale copilului, copii ale dovezii din care rezulta ca autoritatile statului in care doresc sa se stabileasca le-au acordat dreptul de sedere permanenta, copii xerox dupa certificatele de nastere si copii ale pasapoartelor parintilor, declaratia parintilor, autentificata de Sectia Consulara a Ambasadei prin care acestia isi manifesta acordul pentru eliberarea unui pasaport copiilor lor minori.
×
Subiecte în articol: diaspora