x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii din Spania, îngroziți. Criticii lui Putin cer protecție după ce un pilot dezertor a fost împușcat mortal

Rușii din Spania, îngroziți. Criticii lui Putin cer protecție după ce un pilot dezertor a fost împușcat mortal

de Redacția Jurnalul    |    20 Feb 2024   •   23:15
Rușii din Spania, îngroziți. Criticii lui Putin cer protecție după ce un pilot dezertor a fost împușcat mortal
Sursa foto: Hepta

Emigranții ruși din Spania care critică Kremlinul au cerut marți autorităților spaniole să îi protejeze mai bine, după ce un pilot rus care a dezertat în Ucraina a fost găsit împușcat mortal într-un garaj dintr-un oraș de pe coasta mediteraneană a Spaniei, scrie Reuters.

Serviciul de spionaj militar ucrainean GUR a confirmat că pilotul Maxim Kuzminov, care a zburat în Ucraina cu elicopterul său Mi-8 în august anul trecut, a murit în Spania.

O sursă judiciară spaniolă a declarat pentru Reuters că poliția este convinsă că Kuzminov este adevărata identitate a bărbatului găsit în urmă cu o săptămână ciuruit de gloanțe într-un garaj subteran din orașul Villajoyosa, în sud-estul Spaniei, având un pașaport ucrainean pe un nume suspect de fals.

În primele comentarii ale Moscovei cu privire la acest caz de la apariția știrii despre crimă, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei a declarat că pilotul mort și-a trădat țara.

„Acest trădător și criminal a devenit un cadavru moral chiar în momentul în care și-a plănuit crima murdară și teribilă”, a declarat Serghei Narîșkin, citat de agenția de știri TASS.

Liderii occidentali spun că Rusia îi asasinează frecvent pe cei pe care îi consideră trădători în străinătate. Moscova spune că Occidentul nu a furnizat dovezi care să susțină astfel de afirmații.

Yulia Taran, șefa adjunctă a unui grup numit „Rușii liberi în Spania”, a declarat că grupul a ajutat alți dezertori ruși în ultimii doi ani și că este o practică obișnuită ca aceștia să își asume identități false „pentru a nu fi găsiți de agenții (președintelui Vladimir) Putin”.

„Cred că sunt foarte îngrijorați acum și să sperăm că poliția spaniolă și serviciile secrete își fac bine treaba pentru a preveni” orice persecuție suplimentară, a spus ea.

Steaguri ucrainene pot fi văzute pe multe balcoane din Villajoyosa, un oraș rezidențial liniștit în apropiere de efervescenta stațiune turistică Benidorm. Refugiații ucraineni reprezintă o parte semnificativă a populației orașului, alături de emigranții ruși și bulgari. Poliția locală a declarat că nu a mai avut loc o crimă de ani de zile.

Etajele superioare ale clădirii rezidențiale în care a fost ucis Kuzminov oferă o priveliște clară asupra plajei populare a orașului. Până la 70% dintre rezidenții clădirii sunt de origine est-europeană, a declarat pentru Reuters administratorul imobilului. Mai mulți rezidenți au declarat că este o zonă foarte liniștită și că nu se așteptau să se întâmple așa ceva acolo.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: rusi Spania protecţie