Manevrele militare intervin pe fondul tensiunilor din regiunea Asia-Pacific, în contextul în care Statele Unite şi Coreea de Sud efectuează exerciţii aeriene ca reacţie la un test cu rachetă intercontinentală efectuat de Coreea de Nord.
"Principalul obiectiv al testelor este intensificarea capacităţilor forţelor armate de a respinge agresiunea unui inamic probabil din direcţia oceanului şi a mării", a declarat Serghei Şoigu, citat de agenţia Reuters.
Şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a declarat că forţele navale vor fi plasate în stare de alertă în cursul exerciţiilor. Vor fi simulate acţiuni de respingere a asaltului inamicului pe Insulele Sahalin şi Kurile, dintre care unele sunt revendicate de Japonia, într-o dispută datând din al II-lea Război Mondial.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat că manevrele au legătură cu tensiunile regionale. "Este o practică uzuală, a fost efectuată constant în ultimii ani şi continuă. Este vorba de menţinerea nivelului necesar al reacţiei operaţionale a forţelor noastre armate", a afirmat Dmitri Peskov.
La sfârşitul lunii martie, Forţele Navale ruse au testat rachete hipersonice în Marea Japoniei. Tot în martie, două bombardiere strategice ruse au survolat Marea Japoniei în timp ce premierul nipon, Fumio Kishida, efectua o vizită în Ucraina pentru a afirma solidaritatea Japoniei cu această ţară în contextul invaziei militare ruse.