x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Bucuria Crăciunului va fi amplificată de victoria în războiul cu Napoleon

Rusia: Bucuria Crăciunului va fi amplificată de victoria în războiul cu Napoleon

24 Dec 2009   •   00:00

În Rusia ar putea fi instituită o nouă sărbătoare: Biserica Ortodoxă Rusă /BOR/ propune ca la 7 ianuarie să fie sărbătorit nu doar Craciunul ortodox pe stil vechi, ci şi victoria în războiul din 1812 cu armata lui Napoleon Bonaparte. O asemenea iniţiativă a fost formulată de vicepreşedintele Departamentului pentru relaţii externe din cadrul BOR, ieromonahul Filipp /Riabîh/.



În 2004, propunerea formulată de clericii ruşi privind aniversarea izgonirii din Moscova, la 4 noiembrie 1612, a ocupanţilor polonezi, a dus deja la apariţia unei noi sărbători în Rusia: Ziua Unităţii Naţionale.

"Propun să revenim la sărbătorirea victoriei pe care poporul rus a înregistrat-o în războiul din 1812, tradiţie care exista şi înainte de Revoluţie", a declarat părintele Filipp, citat de Agerpres. "Acest eveniment ar putea fi sărbătorit, la fel ca înainte, la 7 ianuarie, în ziua când fusese editat decretul ţarului Alexandru I, care anunţa izgonirea trupelor lui Napoleon din Rusia. Consider că această sărbătoare ar trebui să devină una de stat", a subliniat reprezentantul BOR, care vede în ideea sa o "contribuţie la popularizarea datelor istorice ale statului rus, în ajunul jubileului de 200 de ani de la războiul din 1812".

Iniţiativa ieromonahului Filipp ar putea fi considerată o simplă propunere a unui reprezentant al BOR, dacă în urmă cu 5 ani o iniţiativă asemănătoare nu s-ar fi soldat cu instituirea unei noi sărbători în Rusia: Ziua Unităţii Naţionale, subliniază cotidianul rus Kommersant.

Astfel, în 2004, Consiliul interconfesional al Rusiei, care include capii tuturor confesiunilor religioase din ţară, a propus, în cadrul " luptei pentru unirea poporului în faţa terorismului", anularea sărbătorii din 7 noiembrie, care aminteşte de dictatura bolşevică, şi înlocuirea acesteia cu o nouă sărbătoare, care să marcheze eliberarea Moscovei de sub ocupaţia poloneză, la 4 noiembrie 1612. Acea iniţiativă a comunităţii bisericeşti a găsit ecou la puterea rusă şi deja peste un an, în toamna lui 2005, ziua de 4 noiembrie a fost scrisă cu roşu în calendar, iar statutul zilei de 7 noiembrie a fost diminuat considerabil, până la cel de "aniversare a paradei ce s-a desfăşurat în 1941 în Piaţa Roşie", precizează Kommersant.

Reprezentanţii principalelor confesiuni din Rusia au sprijinit şi de data aceasta iniţiativa reprezentanţilor BOR. "Musulmanii ruşi au împărţit cu tot poporul nenorocirile care s-au abătut peste Rusia în 1812", declară reprezentantul Consiliului muftiilor din Rusia, Gulnur Gazeev, amintind că tocmai pentru participarea activă în războiul cu Napoleon, Alexandru I le-a permis musulmanilor să-şi construiască în Rusia prima moschee.

La rândul său, preşedintele consiliului de conducere al Federaţiei comunităţilor evreieşti din Rusia, Aleksandr Boroda, consideră că "ziua care marchează alungarea francezilor din Rusia ar putea fi sărbătorită la nivel de stat", dar a ţinut să sublinieze că este important "accentul care îi va fi dat acestei sărbători". "Dacă este vorba despre o relansare a patriotismului - este bine, însă dacă sărbătoarea va fi una antioccidentală - este rău", consideră Boroda.

BOR a renunţat în 1915 la tradiţia de a sărbători de Crăciun izgonirea trupelor lui Napoleon din Rusia, deoarece la acea dată rugăciunile în cinstea victoriei asupra Franţei, devenită la acea vreme aliată a Rusiei în Primul Război Mondial, puteau fi considerate un gest neprietenos. Deocamdată, ieromonahul Filipp nu a precizat dacă iniţiatorii reinstituirii acestei sărbători vor ţine cont de aspectul diplomatic al demersului lor.

×
Subiecte în articol: externe