x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ipocrizie fără limite: „Cascadorie de PR” a Kremlinului în războiul din Gaza

Ipocrizie fără limite: „Cascadorie de PR” a Kremlinului în războiul din Gaza

de Şerban Mihăilă    |    31 Oct 2023   •   07:00
Ipocrizie fără limite: „Cascadorie de PR” a Kremlinului în războiul din Gaza

Rusia este acuzată de ipocrizie cinică și dublu standard, după ce șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, a catalogat operațiunea militară a Israelului din Gaza drept „o încălcare a dreptului internațional”. Prin prisma invaziei armatei lui Putin în Ucraina, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul britanic, Alicia Kearns, susține că „Rusia joacă un rol cinic”. 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a descris operațiunea militară a Israelului din Gaza drept „o încălcare a dreptului internațional”, într-un interviu acordat agenției de știri de stat din Belarus „Belta”, în timpul căruia și-a expus preocupările legate de escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu.

Referindu-se la atacul Hamas din 7 octombrie, Lavrov, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat: „Deși condamnăm terorismul, nu suntem categoric de acord cu faptul că se poate răspunde la terorism prin încălcarea normelor dreptului umanitar internațional, inclusiv prin folosirea fără discernământ a forței asupra unor ținte unde se știe că sunt prezenți civili, inclusiv ostatici.”.

În timpul interviului, Lavrov a cerut o încetare a focului, pentru a permite intrarea ajutorului umanitar în Gaza.

Rusia joacă un joc cinic”

Pentru Alicia Kearns, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului de la Londra, cuvintele lui Lavrov constituie o ipocrizie fără margini, având în vedere agresiunea Rusiei din Ucraina. „Rusia joacă un joc cinic!”, a declarat ea pentru Express.co.uk.

„Vinovați de crime de război flagrante, rușii au votat contra unei pauze umanitare în Consiliul de Securitate al ONU, la începutul acestei săptămâni, opunându-se prin veto, alături de China, la ceea ce altfel ar fi fost un acord unanim pentru o întrerupere a luptelor, în vederea permiterii intrării ajutorului.”, a spus Kearns.

„Eforturile lor nu sunt nimic altceva decât o cascadorie de PR pentru ei, care ucideau și mai mulți ucraineni în timp ce făceau această declarație.”, a adăugat ea.

Referindu-se la evenimentele din 24 februarie 2022, atunci când Putin a invadat Ucraina, și la tot ceea ce a urmat de atunci, Kearns a afirmat că tocmai acțiunea Rusiei reprezintă „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”. 

În cazul Ucrainei, „nu a fost vorba despre autoapărare sau despre oricare dintre prostiile pe care rușii încearcă și nu reușesc să le acrediteze.”, a afirmat Alicia Kearns.

Se crede că opt cetățeni ruși au fost luați ostatici de către atacatorii Hamas în timpul atacurilor de la începutul acestei luni.

Duminică, la „Rossiya-1”, post de știri controlat de Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat: „Facem tot ce putem pe toate căile. În primul rând, este vorba de o muncă politică în formate internaționale, în cadrul Națiunilor Unite, pentru a face lobby pentru cel mai important lucru. Mai exact, pentru încetarea focului, oprirea violențelor și realizarea a ceea ce se numește în general dezescaladare.”

Fără scrupule

Vorbind imediat după atacurile teroriste, în timpul cărora au fost uciși cel puțin 1.400 de israelieni, Putin însuși s-a abținut de la condamnarea categorică a acestora.

El a preferat, în schimb, să arate cu degetul spre Occident, spunând: „Cred că mulți oameni vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu viu al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu.”.

Rusia a fost acuzată de multiple încălcări ale drepturilor omului, de când liderul de la Kremlin a ordonat invazia din Ucraina.

O anchetă derulată la începutul acestui an a dezvăluit că Rusia a construit cel puțin 20 de centre de tortură pentru comiterea de genocide în regiunea ucraineană Herson, în încercarea de a distruge identitatea statului invadat. În aceste camere, șocurile electrice erau utilizate în mod obișnuit.

Într-un interviu acordat Express.co.uk, Wayne Jordash KC, director al „Global Rights Compliance”, organizație neguvernamentală britanică implicată în detectarea și soluționarea cazurilor de violență sexuală și viol în zonele de conflict din Ucraina, precizează: „Planul lui Putin este acela de a ocupa Ucraina, de a subjuga populația ucraineană dominației rusești și de a distruge identitatea ucraineană.”.

„Acest plan devine tot mai clar, pe măsură ce probele crimelor de război se înmulțesc, iar investigațiile noastre avansează.”, mai spune el.

„Camerele de tortură în masă, finanțate de statul rus, nu sunt întâmplătoare, ci fac mai degrabă parte dintr-un plan atent gândit și finanțat cu un obiectiv clar – acela de a elimina identitatea națională și culturală ucraineană.”.

„Centrele de tortură sunt vârful icebergului, în planul inerent criminal al Rusiei de a subjuga sau de a distruge ucrainenii.”, a precizat el.

×
Subiecte în articol: Rusia ipocrizie război gaza