x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia, mulțumită de Sofia și Chișinău

Rusia, mulțumită de Sofia și Chișinău

24 Noi 2016   •   09:54
Rusia, mulțumită de Sofia și Chișinău
Sursa foto: Alexei Druzhinin/AP

Rusia speră că va putea stabili legături mai constructive cu Bulgaria și Republica Moldova, după ce în ambele țări au fost aleși președinți care vor relații mai bune cu Moscova, a declarat, miercuri, consilierul Kremlinului Iuri Uşakov pentru RIA Novosti, informează Reuters.

„Ne așteptăm să existe unele oportunități acolo pentru relații mai constructive", a declarat Uşakov pentru RIA Novosti. Liderul socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a câștigat scrutinul prezidențial din această țară. El a lăudat, într-un interviu acordat unui post rus de televiziune, patriotismul din Rusia, subliniind că vrea să îi facă pe cetățenii moldoveni să fie mândri de țara lor, nu să dorească „unirea cu România sau aderarea la NATO". Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost câștigate de către Igor Dodon, care pledează pentru normalizarea relațiilor cu Rusia, scrie RIA Novosti, amintind că, felicitându-l pentru victorie, președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat speranța într-un dialog constructiv și o conlucrare activă pentru dezvoltarea relațiilor moldo-ruse, în conformitate cu prevederile Tratatului de cooperare și de prietenie dintre cele două țări. În Bulgaria, noul președinte este tot un socialist, Rumen Radev, general de aviație. În mesajul de felicitare adresat acestuia, Putin și-a exprimat încrederea că Moscova și Sofia vor reuși să impulsioneze dialogul politic și extinderea cooperării, mai scrie agenția de presă din Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase cu acel prilej că Moscova respectă alegerea făcută de cetățenii din Republica Moldova și Bulgaria și îi felicită pe candidații care au câștigat alegerile prezidențiale în cele două țări. Totodată, a spus el, Rusia a fost impresionată de declarațiile făcute de Dodon și Radev privind dorința lor de a acționa pentru normalizarea relațiilor cu alte țări, respectiv cu Rusia.

Publicaţia „Russia Today” a publicat un articol intitulat „Victoria Socialismului: Dodon şi Radev au devenit preşedinţi ai Republicii Moldova şi Bulgariei".

Președintele Vladimir Putin este extrem de satisfăcut de rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și Bugaria

×