Principala sărbătoare naţională a Rusiei - Ziua Rusiei - este marcată pe 12 iunie, pe fondul situaţiei grave din economie ca urmare a crizei globale ce afectează milioane de ruşi, relatează RIA Novosti şi Itar-Tass. Sărbătoare instituită în urmă cu 17 ani este boicotată şi anul acesta de Partidul Comunist, care consideră 12 iunie zi de "doliu" atât pentru Rusia, cât şi pentru celelalte state din fosta URSS.
Manifestările ocazionate de Ziua Rusiei sunt supravegheate de peste 90.000 de poliţişti pe teritoriul Federaţiei Ruse. Sărbătoarea Ziua Rusiei a fost instituită în 1992 în amintirea Declaraţiei privind suveranitatea de stat a Rusiei adoptată la 12 iunie 1990. "Pentru noi este o dată tristă şi sumbră pe care o asociem cu distrugerea Uniunii Sovietice", a explicat Ivan Melnikov, vicepreşedintele Comitetului Central al Partidului Comunist din Rusia.
Potrivit datelor sociologice, majoritatea ruşilor deplâng destrămarea URSS, însă tot în majoritate, în jur de 56%, consideră că "suveranitatea" a fost în folosul Rusiei. Deşi astăzi o pătrime dintre ruşi nu ştiu ce sărbătoare se marchează la 12 iunie, cei mai mulţi dintre ei nu au nimic împotriva unei zile libere suplimentare, acesta fiind cel mai lung weekend din anul 2009.
Cu ocazia Zilei Rusiei, preşedintele Dmitri Medvedev va înmâna vineri în cadrul unei ceremonii festive la Kremlin Premiile de stat ale Federaţiei Ruse. În cursul serii, în Piaţa Roşie se va desfăşura un mega-concert la care vor evolua trupe îndrăgite autohtone.
La 12:00 (ora Moscovei) pe turnul televiziunii Ostankino, cel mai înalt turn de pe continentul euroasiatic, a fost arborat drapelul de stat al Federaţiei Ruse. Ultima oară pe turnul Ostankino a fost ridicat drapelul de stat în urmă cu 17 ani. Ce-i drept, atunci a fost vorba de simbolul altei ţări. Steagul URSS a fost dat jos de pe Ostankino la 27 decembrie 1991.
Citește pe Antena3.ro