x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii se tem de un cutremur mare venit din Vrancea

Ruşii se tem de un cutremur mare venit din Vrancea

15 Mar 2011   •   13:24
Ruşii se tem de un cutremur mare venit din Vrancea
156389-.jpgSeismologii ruşi se aşteaptă la un cutremur cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter la Moscova, care va veni din Vrancea, România. O declaraţie în acest sens a fost făcută de Evgheni Rogojin, directorul Institutului pentru Fizica Pământului de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, relatează lifenews.ru

Moscova este foarte rar zdruncinată de un cutremur şi niciodată de mai mult de 4-5 grade magnitudine, iar atunci când se întâmplă - conform statisticii cam o dată la 30 de ani - evenimentul seismic are epicentru situat în Carpaţi, mai exact din România, scrie publicaţia. Ultima oară Moscova a resimţit cutremurul din 1977 din România, care a avut o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter.

Deşi a ezitat să precizeze o dată exactă a viitorului cutremur ce va zdruncina Moscova (via Vrancea), previziunea experţilor ruşi este că acest eveniment s-ar putea întâmpla în următorii zece ani sau, poate, dacă teoria mişcării ciclice a plăcilor tectonice este verificată, mai devreme.
Şi Institutul de Geofizică S.I.Subbotin de pe lângă Academia de Ştiinţe a Ucrainei a prognozat, cu mai multe luni în urmă, că mai multe cutremure de pământ vor zdruncina în timpul apropiat teritoriul ucrainean, având drept sursă de propagare regiunea Vrancea.

Seimologii români vorbesc la rândul lor despre posibilitatea producerii unui cutremur de mare adâncime în regiunea Vrancea, magnitudinea estimată fiind 5. Conform observaţiilor făcute asupra unui fenomen de acest gen - cutremurul din 1940, din cauza modului de propagare al undelor seismice, efectele vor fi resimţite cu precădere în zona Câmpiei Ruse.

Oamenii de ştiinţă ruşi afirmă că evenimentul seismic în arhipelagului japonez era aşteptat de către experţi, numai că, ceea ce a surprins fost magnitudinea mare cu care acesta s-a manifestat, urmările sale putând duce chiar şi la schimbări ale reliefului din zonă, un strat imens al scoarţei terestre, de aproximativ 500 de kilometri, modificându-şi poziţia.
Experţii ruşi mai estimează o creştere a activităţii seismice în zona peninsulei Kamtceatka, a insulelor Kurile şi în Caucaz.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia cutremur vrancea