x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruta Bucuresti - Tripoli / "Atacam" piata africana

Ruta Bucuresti - Tripoli / "Atacam" piata africana

de Irina Cristea    |    13 Dec 2005   •   00:00
Ruta Bucuresti  -  Tripoli / "Atacam" piata africana

Romania este interesata sa refaca relatiile cu lumea araba si sa castige noi piete de desfacere pentru produsele romanesti. Aceasta a fost principala motivatie a vizitei pe care ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a facut-o, sambata si duminica, la Tripoli, la invitatia omologului sau libian, Abdurrahman Mohammed Shalqam. La sfarsitul vizitei, care a inclus o intalnire cu presedintele Moammar Gadaffi, cu premierul Shukri Muhammad Ghanem si cu alti membri ai Executivului din Marea Jamahirie, Ungureanu considera ca rezultatele discutiilor sunt incurajatoare, inclusiv pentru recuperarea datoriei de circa 50 milioane de dolari pe care Libia o are fata de Romania.

OPORTUNITATE. Scenariul cel mai optimist este ca aceste doua tari sa dezvolte o relatie privilegiata, in conditiile in care, in afara de Marea Britanie, Italia, Franta si Spania, Europa nu este o piata pentru statul nord-african. Astfel, Libia ar deveni "releul interesului economic romanesc in nordul Africii", dupa cum a spus ministrul Ungureanu, iar produsele romanesti si-ar face o intrare consistenta pe uriasa piata africana. Exista, in plus, o posibilitate inaintata de premierul libian, de a crea firme mixte romano-libiene care sa subcontracteze investitii mari in industria petrochimica si extractiva din Africa.

Regimul de la Tripoli si-a reluat relatiile cu Occidentul dupa ce, acum 2 ani, a expus programul de armament de distrugere in masa si si-a luat angajamentul sa renunte la acesta. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe