Impunerea de sancţiuni Venezuelei nu este răspunsul la soluţionarea crizei crescânde din ţară, care se confruntă deja cu penurii de alimente şi medicamente, a estimat vineri un expert al ONU pentru drepturile omului, citat de Reuters.
''Sancţiunile vor înrăutăţi situaţia populaţiei din Venezuela, care suferă deja din cauza inflaţiei mari şi a lipsei de acces la o alimentaţie adecvată şi la medicamente'', a declarat Idriss Jazairy, raportor special al ONU privind impactul negativ al măsurilor coercitive unilaterale asupra drepturilor omului.
''Fac apel la toate ţările să evite aplicarea sancţiunilor dacă ele nu sunt aprobate de Consiliul de Securitate al ONU, aşa cum cere Carta ONU'', a declarat raportorul, făcând apel la dialog între state pentru găsirea de soluţii ''la provocările foarte reale cu care se confruntă''.
Washingtonul a impus miercuri sancţiuni în cazul a opt oficiali venezueleni pentru rolul lor în crearea unui organism legislativ atotputernic, loial preşedintelui Nicolas Maduro, dar s-a abţinut de la o acţiune împotriva industriei petroliere vitale a Venezuelei, membră a OPEC.
Peste 125 de persoane şi-au pierdut viaţa în violenţe de când opoziţia a declanşat în aprilie un val continuu de proteste.
În urmă cu o săptămână, Venezuela a inaugurat un nou superorganism legislativ, care are ca sarcină rescrierea Constituţiei şi acordarea de largi puteri formaţiunii politice a lui Maduro, Partidul Socialist (aflat la guvernare), în pofida protestelor şi a condamnărilor din întreaga lume, care susţin că respectivul organism subminează libertatea democratică.
Biroul ONU pentru drepturile omului a afirmat marţi că forţele de securitate venezuelene au recurs sistematic la forţă pentru a înăbuşi protestele, omorând zeci de persoane, şi a reţinut 5.000 de persoane din aprilie, dintre care 1.000 de află încă în arest.AGERPRES