x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sediul serviciului secret al Apărării britanice, scos la vânzare

Sediul serviciului secret al Apărării britanice, scos la vânzare

de Istvan Deak    |    19 Aug 2013   •   17:33
Sediul serviciului secret al Apărării britanice, scos la vânzare

O clădire cu semnificaţie istorică aparţinând Guvernului britanic, unde lideri precum Winston Churchill au pus la punct strategiile în timpul celor două războaie mondiale şi pe vremea Războiului Rece, iar în prezent este sediul serviciului secret al Apărării, va fi scoasă la vânzare pentru suma de 100 de milioane de lire sterline (circa 117 milioane de euro), a anunţat luni postul BBC.

Vânzarea clădirii face parte din planul de economii al actualului Executiv de la Londra. Funcţionarii care lucrează în prezent aici vor fi transferaţi anul viitor în sediul central al Ministerului britanic al Apărării, a declarat şeful acestuia, Philip Hammond, subliniind că aducerea tuturor angajaţilor din sectorul apărării sub acelaşi acoperiş va conduce la economii anuale de circa 8 milioane de lire sterline.

Sediul fostului Oficiu pentru Război (War Office) a fost ridicat în anul 1901 şi cuprinde circa 1.000 de încăperi. La construcţia acestuia au fost folosite 25 de milioane de cărămizi şi o mie de tone de pietriş. Pe acoperişul său se pot vedea sculpturi ce simbolizează Pacea şi Războiul, dar şi Adevărul, Justiţia şi Victoria.

Clădirea a fost atacată de aviaţia germană în al Doilea Război Mondial, dar a suferit numai daune minore. Locotenent-colonelul Thomas Edward Lawrence, cunoscut la Lawrence al Arabiei, a creat aici hărţile regiunii Sinai pe baza călătoriilor sale. La jumătatea anilor '80 edificiul a fost renovat, iar din anul 1992 a devenit sediul central al personalului serviciului secret al Apărării.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie servicii secrete