x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serbia amână cererea de explicaţii despre "standardele duble" ale Uniunii Europene, la cererea Spaniei

Serbia amână cererea de explicaţii despre "standardele duble" ale Uniunii Europene, la cererea Spaniei

09 Oct 2017   •   18:46
Serbia amână cererea de explicaţii despre "standardele duble" ale Uniunii Europene, la cererea Spaniei

Serbia a anunţat că va amâna, la solicitarea Spaniei, cererea oficială pe care doreşte să o adreseze Uniunii Europene pentru ca aceasta din urmă să explice ceea ce Belgradul consideră a fi 'standardele duble' ale Bruxelles-ului privind secesiunea Kosovo şi a Cataloniei, transmite agenţia EFE. 

'Nu o vom face acum, întrucât Spania ne-a cerut-o şi nu dorim să o punem în dificultate (...) Avem o obligaţie faţă de prietenii noştri spanioli, pentru că şi ei ne-au ajutat pe noi', a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic. 

Serbia anunţase anterior că pregăteşte pentru Comisia Europeană o scrisoare cu întrebări privind atitudinea diferită pe care UE o manifestă faţă de independenţa autoproclamată de Kosovo şi cea pe care ar putea să o proclame şi Catalonia. 

Preşedintele Vucic a mai spus luni că pentru poporul său sunt greu de înţeles 'standardele şi principiile duble aplicate în legătură cu Serbia' şi că, deşi amânată pentru moment, scrisoarea va fi în final trimisă la Bruxelles, el dând asigurări că nu va abandona acest demers. 

Statele Uniunii Europene, cu excepţia României, Spaniei, Greciei, Slovaciei şi Ciprului, au recunoscut independenţa autoproclamată de Kosovo în anul 2008. Însă în ceea ce priveşte Catalonia, Comisia Europeană a cerut respectarea legii spaniole, iar ţări importante ale blocului comunitar, precum Franţa, Germania sau Italia, şi-au manifestat sprijinul pentru guvernul de la Madrid în faţa separatiştilor catalani.

AGERPRES

×