x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: se redeschid școlile din zona distrusă de cutremure

Siria: se redeschid școlile din zona distrusă de cutremure

de Redacția Jurnalul    |    26 Feb 2023   •   07:20
Siria: se redeschid școlile din zona distrusă de cutremure
Sursa foto: Hepta

Oficialii locali anunță că începând de sâmbătă școlile se redeschid în nord-vestul Siriei. Acestea ce au fost închise timp de aproape trei săptămâni în urma cutremurelor din Turcia care au devastat regiunea.

Școlile au reluat cursurile în nord-vestul Siriei, în zona controlată de rebeli. Totuși, mulți elevi au lipsit sâmbătă de la cursuri, deoarece casele lor au fost avariate de cutremur, iar familiile lor locuiesc acum departe de școli, a explicat Abdulkafi Al-Hamdou, un jurnalist din regiunea controlată de rebeli.

„Unii elevi erau îngrijorați de faptul că se aflau în interiorul clădirii și erau la speriați ori de câte ori auzeau un sunet, cum ar fi un pupitru care era mutat. Mulți elevi suferă. Ei sunt încă în stare de șoc", a declarat Al-Hamdou, potrivit ABC News

Un oficial din cadrul departamentului de educație din regiune, Ziad al-Omar, a spus că 39 de profesori și 421 de elevi au fost uciși de cutremur. El a adăugat că aproximativ 250 de școli au suferit pagube, inclusiv 203 care au fost parțial distruse.

Multe unități de învățământ au fost transformate în adăposturi temporare în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a lovit Turcia și Siria pe 6 februarie și a ucis zeci de mii de persoane. În ultimele zile, persoanelor strămutate li s-a cerut să părăsească școlile și multe dintre ele s-au mutat în alte adăposturi.

Potrivit Apărării Civile Siriene a opoziției, cunoscută și sub numele de Căștile Albe, cutremurul a provocat moartea a 2.274 de persoane și rănirea altor aproximativ 12.400 în regiunea controlată de rebeli. De asemenea, cutremurul a distrus 550 de clădiri și a avariat puternic alte cel puțin 1.570.

Se estimează că bilanțul total al victimelor cutremurului ase apropie de 50.000 de persoane în Turcia și Siria. Majoritatea deceselor sunt în Turcia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: siria şcoli cutremur