x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Site-ul pravda.ru atrage atenţia că "Băsescu nu este un lup singuratic"

Site-ul pravda.ru atrage atenţia că "Băsescu nu este un lup singuratic"

04 Iul 2011   •   21:00
Site-ul pravda.ru atrage atenţia că "Băsescu nu este un lup singuratic"

Site-ul pravda.ru a publicat ieri un co­mentariu legat de "scandalul di­plo­matic major" izbucnit intre Romania si Rusia ce a pornit de la de­cla­ratiile facute de presedintele Traian Basescu la 22 iunie, prin care seful sta­tului roman "a justificat practic participarea tarii sale de partea lui Hitler la razboi impotriva Uniunii So­vietice".

Publicatia citata de Me­dia­fax aminteste ca in sea­ra zilei de 30 iunie "Basescu a vorbit din nou". "El a inceput sa speculeze ca Pac­tul Ribbentrop-Molotov, prin care Romaniei i s-au luat teritoriile ocu­pate in 1918, a fost condamnata de parlamentele roman si rus", mai scrie pravda.ru, reluand declaratia sefului statului care a spus ca nu mai exista Uniunea Sovietica.

"Cuvintele lui Basescu ar fi putut fi lasate sa treaca neobservate daca am fi discutat cu un politician margi­nal dintr-o tara ca Andorra sau Kiribati. Totusi, Romania este o tara mare, puternica, cu 22 de milioane de locuitori, membra NATO si UE, afla­ta la granita cu doua state membre ale CSI – Moldova si Ucraina. In ur­ma­torii ani, elemente de aparare anti­racheta se vor afla pe teritoriul sau. Basescu nu este un lup singuratic. El are o protectie politica puternica, iar Rusia nu va putea sa nu-l ia in consi­derare", mai scrie pravda.ru.

Publicatia mai noteaza si faptul ca "speculatiile pe subiecte istorice sunt de mult parte integranta a po­liti­cii externe a Romaniei". De asemenea, reia o parte din declaratiile fa­cute in trecut de presedintele Basescu referitoare la Pactul Ribbentrop-Molotov si la apartenenta Moldovei.

ublicatia mai mentioneaza distribuirea de pasapoarte romanesti in zone vecine din Ucraina si interventia publica in problemele Moldovei, apreciind ca este vorba despre "o provocare la adresa Europei de dupa razboi", dar si ca: "Presedintele roman nu a facut niciodata atat de deschis declaratii in favoarea aliatilor nazisti. Totusi, el a avut nenumarate decla­ratii si actiuni provocatoare".

Pravda.ru mai noteaza si faptul ca "«Europa civilizata» asista in tacere la vorbele si faptele lui Basescu". "Diplomatii rusi nu reactioneaza intotdeauna la declaratiile oficialului de la Bucuresti sau reactioneaza deseori cu intar­ziere. Oricum, in acest caz, Romania a lansat o provocare deschisa Ru­siei. Aceasta este o combinatie intre o lovitura adusa memoriei istorice si politicii contemporane, dar si o lauda publica a aliatului nazist. A lasa aceasta declaratie fara consecinte cu greu poate fi considerata o optiune. Reactia tardiva a Ministerului rus de Externe este putin probabil sa fie una suficienta, pentru ca Basescu nu este singurul care face astfel de declaratii", conchide publicatia citata.

×
Subiecte în articol: Rusia băsescu traian pravda