x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șoc: FBI – neglijență ucigașă față de teroriștii de pe teritoriul SUA

Șoc: FBI – neglijență ucigașă față de teroriștii de pe teritoriul SUA

05 Mar 2020   •   21:30
Șoc: FBI – neglijență ucigașă față de teroriștii de pe teritoriul SUA

Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI) nu i-a supravegheat cu responsabilitate de autorii de atentate, cel puţin până în anul 2019, dezvăluie un raport al Departamentului american al Justiţiei, citat de mai multe agenții internaționale de presă.

Biroul Inspectorului General din cadrul Departamentului Justiției (OIG) a verificat modul de supraveghere a extremiştilor violenţi de pe teritoriul SUA, din 2012 până în 2018. Raportul arată că FBI nu a abordat global deficienţele constatate în evaluarea antiteroristă, care nu au fost remediate până anul trecut, scrie AFP.

Conform FBI, extremiştii respectivi din SUA s-au inspirat din mişcarea jihadistă mondială. Ei s-au radicalizat fără a primi ordine directe de la organizaţii cum ar fi Stat Islamic sau Al-Qaeda. După 11 septembrie 2001, pe teritoriul american au avut loc circa douăzeci de atentate, cu toate că mulţi dintre autori au fost supravegheaţi de FBI.

OIG consideră că insuficienţa fondurilor, precum și lipsa de personal şi instruire a agenţilor sunt principalele  cauze a problemelor semnalate.

Spre exemplu, în 2014, o anchetă internă privind atentatul din timpul maratonului de la Boston, din 2013, soldat cu trei morţi, a relevat că apropiaţii lui Tamerlan Ţarnaev, unul din autori, nu au fost interogaţi pentru evaluarea gradului său de periculozitate. FBI nu a luat în calcul nici călătoria în Rusia a tânărului musulman de origine cecenă, eveniment care ar fi trebuit urmat de o nouă anchetă privind radicalizarea, consideră OIG.

 

×