x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spaniolii pun piciorul în prag. Partidele politice nu vor mai putea primi donaţii de la firme private. Trezorierii, chemaţi la audieri

Spaniolii pun piciorul în prag. Partidele politice nu vor mai putea primi donaţii de la firme private. Trezorierii, chemaţi la audieri

de Agerpres    |    21 Feb 2014   •   18:21
Spaniolii pun piciorul în prag. Partidele politice nu vor mai putea primi donaţii de la firme private. Trezorierii, chemaţi la audieri
Sursa foto: Soraya Sáenz de Santamaría

Partidele politice din Spania nu vor mai putea primi donaţii de la firme private, iar trezorierii fiecărei formaţiuni ar putea fi chemaţi la audieri în legislativ pentru a da explicaţii cu privire la cheltuieli, au decis vineri guvernanţii, potrivit unei noi serii de măsuri cuprinse în planul pentru regenerarea democratică, după cum transmit agenţiile spaniole de presă.

Audierea trezorierilor sau responsabililor cu afacerile economice şi financiare ale partidelor politice din Spania va avea loc la propunerea Curţii de Conturi, după ce această instituţie va emite raportul fiscal corespunzător, cu recomandările de rigoare.

Interdicţia impusă partidelor politice de a mai primi donaţii este de asemenea o măsură nouă, întrucât până acum, formaţiunile puteau primi până la 100.000 de euro pe an. De acum, partidele politice nu vor mai putea primi donaţii decât de la persoanele fizice. Dacă depăşesc 50.000 de euro, contribuţiile acestora vor fi publicate pe paginile web ale respectivelor partide politice.

Vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría a precizat chiar că partidele politice care nu-şi vor adapta statutele potrivit acestor noi reglementări ar putea fi excluse din lista partidelor, lucru care poate fi interpretat ca o condiţie pentru scoaterea ulterioară în ilegalitate.

În cadrul aceluiaşi plan, guvernul spaniol a adoptat vineri şi măsuri legate de statutul înalţilor funcţionari şi demnitarilor statului. Persoanele condamnate pentru terorism nu pot ocupa astfel de funcţii câtă vreme acestea au cazier, potrivit legislaţiei în vigoare.

×