x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele UE au oferit 25.000 de locuri în doi ani pentru refugiaţii veniţi direct din Africa şi Orient

Statele UE au oferit 25.000 de locuri în doi ani pentru refugiaţii veniţi direct din Africa şi Orient

13 Oct 2017   •   21:30
Statele UE au oferit 25.000 de locuri în doi ani pentru refugiaţii veniţi direct din Africa şi Orient

Comisia Europeană a anunţat vineri că ţările membre ale UE au promis pentru moment primirea a 25.000 de refugiaţi direct din Africa şi Orientul Mijlociu (OM) în următorii doi ani, jumătate din obiectivul fixat recent de Bruxelles, informează AFP.

'Sunt fericit că statele membre s-au angajat deja să ofere 25.000 de locuri şi am încredere că ne vom atinge ţinta până la sfârşitul lui octombrie', a declarat comisarul european pentru Imigraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, la Luxemburg.

Comisarul nu a detaliat repartizarea acestor angajamente voluntare de 'reinstalare', asumate de statele membre, ai căror miniştrii de interne s-au reunit vineri.

Recent, Franţa a anunţat că va oferi 10.000 de locuri pentru refugiaţi transferaţi direct din Niger, Ciad, dar şi din Turcia, Liban şi Iordania.

Comisia Europeană a fixat recent obiectivul de 50.000 de locuri de oferit în doi ani în toată UE, pentru a asigura o alternativă 'sigură şi legală' la periculoasa traversare a Mării Mediterane.

'Oferind căi legale, nu va mai fi nevoie să-şi rişte viaţa şi să o încredinţeze traficanţilor', a mai spus Avramopoulos.

Contrar 'relocărilor' controversate ale solicitanţilor de azil dinspre Italia şi Grecia, care au fost fixate prin cote obligatorii, 'reinstalările' din ţări non-europene ţin de alegerea voluntară a statelor membre.

Prin urmare, Bruxellesul nu poate decât să le încurajeze să ofere locuri, convingându-le că acest lucru va reduce traversările clandestine spre coastele europene.

Comisia Europeană a alocat un buget de 500 de milioane de euro pentru a susţine ţările voluntare, plecând de la un calcul de 10.000 de euro pe persoană primită.

'O atenţie sporită ar urma să fie acordată reinstalării' de persoane din 'Libia, Egipt, Niger, Sudan, Ciad şi Etiopia', insistă executivul european, încurajând totodată continuarea reinstalărilor care au loc deja dinspre Turcia şi OM.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana