x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite vor sancţiona reţeaua de achiziţii militare care ajută Rusia

Statele Unite vor sancţiona reţeaua de achiziţii militare care ajută Rusia

14 Noi 2022   •   22:35
Statele Unite vor sancţiona reţeaua de achiziţii militare care ajută Rusia

Secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen a declarat că Statele Unite vor impune noi sancţiuni împotriva unei reţele transnaţionale de persoane şi companii care au lucrat pentru a procura tehnologii militare pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Yellen a declarat reporterilor, în cadrul summitului G20 de la Bali, că sancţiunile vor viza 14 persoane şi 28 de entităţi, inclusiv facilitatori financiari, dar a refuzat să ofere detalii despre locaţia acestora.

„Acest lucru face parte din efortul nostru mai amplu de a perturba efortul de război al Rusiei şi de a-i refuza echipamentele de care are nevoie prin sancţiuni şi controale la export”, a declarat Yellen.

Ea a refuzat să ofere detalii cu privire la tehnologiile pe care le vor viza sancţiunile în efortul de a tăia achiziţiile ruseşti, potrivit Reuters.

Trezoreria americană a sancţionat principalele firme industriale militare din Rusia, iar Departamentul Comerţului a oprit exporturile de componente fabricate în SUA şi de tehnologii americane care au fost folosite în unele dintre echipamentele militare ruseşti. Yellen a declarat că acestea au deja un impact pe câmpul de luptă din Ucraina.

Rusia a reuşit să achiziţioneze drone din Iran care au fost folosite pentru a ataca oraşe şi infrastructura energetică din Ucraina. Entităţile şi industriile militare iraniene sunt deja supuse unor sancţiuni americane grele din cauza programului de dezvoltare nucleară al Teheranului şi nu era clar dacă vreuna dintre sancţiuni are legătură cu aceste achiziţii de muniţii pentru drone.

Yellen a mai spus că, în acelaşi timp, Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina cu ajutor financiar şi economic. Administraţia Biden a solicitat o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de dolari pentru asistenţă nemilitară, iar Yellen a declarat că, odată ce va fi obţinută aprobarea Congresului, Trezoreria va începe imediat să o plătească Ucrainei.

(sursa: Mediafax)

×