x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

23 Dec 2008   •   00:00

ARNOLD, PREŞEDINTE: Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a declarat că ar vrea să devină preşedinte dacă acest lucru ar fi posibil.

Potrivit Los Angeles Times, citat de Mediafax, el a spus: “Cred că sunt genul de persoană care se orientează către un nou obiectiv, mai mare. Şi îmi plac provocările. Îmi stabilesc întotdeauna obiective atât de înalte, încât sunt aproape imposibil de atins”. Schwarzie fusese întrebat dacă i-ar plăcea să fie preşedinte, în cadrul emisiunii “60 Minutes” a canalului CBS. Constituţia nu permite însă unei persoane care nu s-a născut în SUA să candideze la Preşedinţie, iar Schwarzenegger s-a născut în Austria.

ATAC ÎMPOTRIVA CHINEI
Fostul premier nipon, Eisaku Sato, ceruse în 1965 Statelor Unite să lanseze o bombă atomică împotriva Chinei în cazul unui conflict sino-japonez. Laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1974 pentru lupta împotriva proliferării nucleare, el se adresa secretarului american al Apărării, Robert McNamara, la Washington, potrivit unor documente diplomatice desecretizate, citate de AFP. În perioada aceea, nici Japonia, nici SUA nu aveau relaţii diplomatice cu China comunistă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon a explicat că, în 1964, Vestul tocmai aflase cu stupoare despre intrarea Chinei în clubul puterilor nucleare.

 

CONFLICTUL GAZULUI DINTRE KIEV ŞI MOSCOVA POATE AFECTA EUROPA
Conflictul pe tema gazului dintre Rusia şi Ucraina ar putea afecta livrările de gaz către Europa, a avertizat luni Guvernul rus într-un comunicat citat de AFP. “Nu putem exclude posibilitatea ca poziţia actuală a părţii ucrainene (...) să poată afecta tranzitul de gaz pe teritoriul ucrainean şi să afecteze stabilitatea livrărilor de gaz către Europa”, a declarat vicepremierul rus, Viktor Zubkov, în comunicat. Gigantul rus Gazprom cere Ucrainei să îşi plătească facturile de gaz din toamnă şi de la începutul iernii, în caz contrar compania va refuza să semneze un nou contract de livrare pentru 2009. Cea mai mare parte a gazului rusesc livrat Europei tranzitează teritoriul ucrainean. (MFM)

MLADICI, VĂZUT PRIN SERBIA
Unităţile operaţionale ale Agenţiei de securitate şi informaţii din Serbia (BIA) l-au căutat pe Ratko Mladici în localităţile Niş, în satul Petina, lângă Kruşevaţ, şi într-o zonă a Belgradului numită Cerak, după ce mai mulţi cetăţeni au susţinut că l-au văzut, a scris Bliţ în ediţia electronică. “Cetăţenii au informat că Mladici a fost văzut la vânătoare în satul Petina. (…) Au mai fost de asemenea şapte indici potrivit cărora Mladici s-ar ascunde într-o zonă a Belgradului numită Cerak. Am verificat şi această informaţie foarte serios, din cauza numărului mare de ofiţeri şi pensionari care trăiesc în acea regiune”, a declarat Iovan Stoici, oficial din cadrul BIA. (MFM)

AMBASADA SUA DIN CIPRU A PRIMIT UN PLIC “SUSPECT”
Ambasada Statelor Unite la Nicosia a cerut luni ajutorul serviciilor de interveneţie, după ce a primit un plic “suspect”, potrivit unei surse din cadrul poliţiei, a relatat AFP. Serviciile ambasadei nu au fost perturbate. Administraţia americană a anunţat miercuri că 16 ambasade ale SUA în Europa, inclusiv de la Bucureşti, şi 40 de guvernatori americani au primit în ultimele zile plicuri suspecte conţinând un praf alb care s-a dovedit inofensiv. (MFM)

LECŢII PENTRU GESTIONAREA RECESIUNII
Arhiepiscopul de Canterbury avertizează că Marea Britanie trebuie să ia lecţii de la Germania nazistă pentru a face faţă efectelor recesiunii, a relatat Daily Telegraph online. Dr Rowan Williams riscă să genereze o nouă controversă prin această comparaţie. Într-un articol publicat în Daily Telegraph, acesta susţine că în anii '30, Germania a aplicat un “principiu” care a funcţionat. El a făcut o paralelă între nazişti şi politicile Guvernului britanic împotriva crizei, care nu ţin cont de “costurile umane”. “Cum rămâne cu grijile şi criza pensionarilor ale căror economii au dispărut (...), ale tinerilor manageri, ca să nu mai vorbim despre producătorul de bunuri într-un mediu din lumea a treia, unde preţurile se stabilesc la mii de kilometri distanţă?”, se întreabă acesta. (MFM)

PROCESUL JURNALISTULUI CARE ŞI-A ARUNCAT PANTOFII
Procesul ziaristului irakian care a aruncat cu pantofii în preşedintele american, George W. Bush, va începe la 31 decembrie, a anunţat luni judecătorul care instrumentează acest caz, citat de AFP. Procesul se va desfăşura în faţa Curţii penale centrale din Irak, în prezenţa presei, a spus judecătorul Dhiya al-Kenani, contactat telefonic. Mountazer al-Zaidi (29 de ani) a devenit celebru după ce şi-a aruncat pantofii spre George W. Bush, într-o conferinţă de presă la Bagdad. El este cercetat pentru “agresiune împotriva unui şef de stat străin în cadrul unei vizite oficiale” şi riscă între cinci şi 15 ani de închisoare. (MFM)

EXPERT ELECTORAL, MORT ÎNTR-UN ACCIDENT
Un expert în strategii electorale, care a lucrat pentru preşedintele George W. Bush, a murit vineri într-un accident de avion, generând speculaţii privind posibilele dovezi pe care acesta le-ar fi putut aduce în legătură cu fraude în alegerile din 2004, scrie The Daily Telegraph, în ediţia online. Michael Connell (45 de ani) a fost singura persoană de la bordul avionului său privat monomotor, care s-a prăbuşit la trei mile (4,8 kilometri) de aeroportul Akron-Canton din Ohio, când se pregătea să aterizeze. El a lucrat pentru ambele campanii prezidenţiale ale lui Bush, l-a consiliat pe republicanul John McCain în acest an şi a mai fost implicat în cazul presupuselor e-mailuri dispărute de la Casa Albă, într-o controversă din 2006 privind un lanţ de concedieri ale unor avocaţi americani. Moartea sa a generat imediat teorii ale conspiraţiei, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora el ar fi fost pe punctul de a dezvălui detalii stânjenitoare legate de complicitatea unor membri de rang înalt din administraţia Bush în fraudarea unei alegeri şi în distrugerea unor e-mailuri incriminatoare.
Jurnalista Larisa Alexandrovna a făcut public faptul că Michael Connell vorbise cu ea despre cazul din Ohio, în urma căruia posibila fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2004 ar fi dus la încălcări ale drepturilor civile.
“Mike era gata să vorbească. Era speriat (...) dat fiind contextul, evenimentul trebuie examinat cu atenţie”, a mai spus ea. (MFM)

 

×
Subiecte în articol: externe