x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA avertizează Turcia cu sancțiuni economice dacă menține relații comerciale cu Rusia

SUA avertizează Turcia cu sancțiuni economice dacă menține relații comerciale cu Rusia

26 Aug 2022   •   17:20
SUA avertizează Turcia cu sancțiuni economice dacă menține relații comerciale cu Rusia
Sursa foto: kremlin.eu

SUA avertizează Turcia că va impune sancțiuni economice în cazul continuării relațiilor economice cu Rusia, scrie AFP.

În replică, ministrul turc de Finanțe, asigură mediul de afaceri de sprijinul statului. 

"Scrisoarea Trezoreriei americane, trimisă cercurilor de afaceri turce, nu ar trebui să provoace nelinişte. Mediile noastre de afaceri ar trebui să simtă puterea statului de partea lor", a spus Nurettin Nebati pe Twitter.

Secrertarul adjunct al Trezoreriei SUA, Adewale Adeyemo, avertizează companiile şi instituţiile din Turcia care fac comerţ cu Rusia că ar putea fi sancționate. Scrisoarea oficialului american a fost publicată de Wall Street Journal (WSJ) transmite societăților turce asupra tentativelor Rusiei de a se folosi de Turcia pentru a evita sancțiunile occidentale. Peste 500 de firme cu acționari ruși s-au înființat în Turcia în acest an. 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au stabilit un acord de cooperare economică și energetică, la începtul lunii august.

De asemenea, autoritățile de la Ankara au anunțat plata parțială în ruble pentru importurile de gaze naturale rusești și extinderea sistemului de plăți Mir. 

Totodată, exporturile Turciei în Rusia au crescut cu 50% de la începutul acestui an, față de 2021. 
"Suntem hotărâţi să ne dezvoltăm relaţiile economice şi comerciale cu vecinii noştri în mai multe domenii, în special în turism', a spus Nebati.

Turcia a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia dar își păstrează  neutralitatea și nu respectă sancțiunile occidentale impuse Moscovei.

Turcia este dependentă energetic de Rusia iar cooperarea dintre cele două țări poate ajuta la redresarea economică a Turciei. 

 

×
Subiecte în articol: Rusia turcia sua